Ministerul Educaţiei vrea să dea câte 250 de lei fiecărui elev pentru manuale, rechizite şi echipament sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Elevii ar putea primi, din această toamnă, vouchere sociale în valoare totală de 250 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei. Beneficiarii sunt elevii care nu au absenţe.

Beneficiarii acestui program sunt elevii din învăţământul general obligatoriu, primar, gimnazial, liceal şi profesional de stat, potrivit proiectului de act normativ 

Se vor acorda tichete educaţionale de tip tichet social în valoare de 250 lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei ), fiecărui beneficiar pentru achiziţionarea de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicţionare) şi rechizite, în anul şcolar 2019-2020. Tichetele educaţionale de tip tichet social sunt acordate beneficiarilor prin unităţile de învăţământ de stat pe care le frecventează aceştia, iar responsabilitatea achiziţionării produselor necesare elevului revine părintelui/tutorelui legal. Banii vor fi primiţi doar dacă părinţii depun o cerere/ declaraţie pe propria răspundere la şcoală până pe 15 octombrie.. Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 şi expiră pe 12 iunie 2020, conform sursei citate.

Programul anunţat de minister se numeşte „Programul de susţinere a educaţiei «Merg la şcoală», pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi profesional de stat”. În sistemul de învăţământ erau înscrişi în anul şcolar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal şi profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar primi toţi elevii aceste tichete, aşa cum prevede proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar ridica la 593.473.500 lei. România mai are în derulare un program de rechizite şcoalare despre care Curtea de Conturi a relatat că nu au fost făcute studii de impact privind eficienţa sa şi că în multe şcoli au fost cumpărate prea multe rechizite, acestea rămânănd în stocuri, nefolosite. 

Cererea se face în prima lună de şcoală, de către reprezentanţii legali sau părinţii elevului. Tichetul se acordă la cerere. Cererea şi declaraţia pe propria răspundere pot fi depuse la şcoala la care este înscris elevul.  Termenul limită pentru depunerea cererii însoţite de documentele justificative prevăzute în cerere, este de 15 octombrie 2019, în condiţiile în care şcoala începe anul acesta pe 9 septembrie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite