Studenţii de până în 35 de ani vor beneficia în continuare de transport feroviar gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Instituto Europeo de Turismo
FOTO: Instituto Europeo de Turismo

Preşedinţii federaţiilor studenţeşti naţionale s-au întâlnit miercuri dimineaţa cu o delegaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale condusă de Ecaterina Andronescu pentru a discuta propunerile studenţilor ce urmează să fie ataşate în protocolul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile studenţeşti, precum şi concluzionarea discuţiei privind gratuitatea studenţilor la transportul feroviar.

Liderii studenţilor şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au ajuns la o înţelegere privind dreptul studenţilor la transport feroviar gratuit, stujdenţii care de până în 35 de ani vor beneficia în continuare de transport gratuit cu CFR-ul. 

Reprezentanţii federaţiilor au punctat încă o dată necesitatea menţinerii acestei facilităţi şi digitalizarea procesului de achiziţie a titlurilor de călătorie, acest lucru nefiind posibil în cazul studenţilor. „Concluzia trasată în urma discutării acestui subiect, a fost limitarea gratuităţii la transportul feroviar pe criteriul vârstei, iar plafonul stabilit va fi cel din Legea Tineretului. Astfel, studenţii de până la 35 de ani înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, vor beneficia în continuare de gratuitate la transportul feroviar intern”, au transmis reprezentanţii studenţilor.

Aceştia au precizat că nu consideră oportună marginalizarea studenţilor de peste 35 de ani, având în vedere faptul că România se află pe un loc codaş din punct de vedere al numărului acestora şi că impactul bugetar pentru a-i sprijini nu ar fi unul semnificativ.

Totodată, pentru a tranşa subiectul privind achiziţionarea şi anularea online a biletelor de tren, joi, de la ora 18:00 va avea loc o întâlnire între reprezentanţii federaţiilor studenţeşti, doamna ministru a Educaţiei Naţionale şi domnul ministru al Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc.

 „Ne bucurăm că majoritatea studenţilor vor beneficia în continuare de această facilitate, însă sperăm că vom găsi o cale de a-i sprijini şi pe studenţii de peste 35 de ani. Trebuie să ţinem cont că deşi suntem liderii unei generaţii, reprezentăm interesele tuturor studenţilor din România. Considerăm că aceştia merită susţinuţi măcar cu o reducere de 50% şi vom face demersuri în acest sens.

Totodată, mâine vom milita pentru o uniformizare a acestei limite de vârstă, astfel încât acest principiu să se aplice şi la Metrorex sau la transportul local unde limita pentru a beneficia de reduceri este de 26 de ani. Apreciem deschiderea la dialog a reprezentanţilor Guvernului şi sperăm să ne asumăm împreună educaţia ca proiect de ţară şi să sprijinim comunitatea studenţească astfel încât să punem bazele unei societăţi educate!” a conchis preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Uzun.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite