Ghidul celor mai reuşite școli de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii şi studenţii îşi pot petrece o parte din vacanţă într-o şcoală de vară în altă ţară. Acolo învaţă, vizitează şi comunică. O săptămână de engleză la Londra, un curs de afaceri la Harvard sau teorii politice în Creta - oportunităţi ale tinerilor pe timp de vară.

Majoritatea şcolilor de vară pentru studenţi şi elevi se organizează în Europa sau SUA, pe diferite teme, de la pediatrie, energie, cultură până la politologie.

Preţurile variază în funcţie de ţară, durata şcolii şi prestigiul instituţiei. O şcoală de vară la Harvard va costa întotdeauna mai mult decât una în Bucureşti. Însă tinerii sunt norocoşi: multe dintre universităţi subvenţionează o parte din costuri sau chiar oferă o bursă integrală dacă arăţi că meriţi.

De ce să mergi la şcoli de vară

A fi student este unul dintre criteriile esenţiale. La fel, dacă arăţi că eşti apropiat de tema şcolii de vară şi explici cât de mult îţi doreşti să participi, şansele de a fi selectat cresc.

De cele mai multe ori, cursurile sau trainingurile din cadrul  unei şcoli de vară sunt aplicate, nu teoretice şi predate de specialişti din câmpul muncii. Nu doar universităţile organizează cursuri în vacanţă, ci şi companiile, băncile sau instituţiile de presă. Angajatorii apreciază autoeducarea continuă a viitorilor angajaţi.

Profesorii care şi-au văzut studenţii după întoarcerea dintr-o astfel de experienţă cred că atitudinea lor este mult mai pozitivă.

Dorina Guţu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA) şi director al Comisiei Fulbright Româno-Americane, spune că generaţia nouă caută cu mult interes întâlniri cu oameni din câmpul muncii:

„Efectul şcolilor de vară poate fi văzut şi în timp. Am observat studenţi cum s-au întors de la aceste şcoli de vară. Pe lângă noţiunile acumulate, au un alt mod de a privi lumea, mult mai încrezător. Au mult mai mare încredere în forţele proprii, dar şi în ceea ce înseamnă oportunităţi educaţionale. După o astfel de experienţă, 99% din ei îşi doresc să-şi continue studiile în străinătate. E clar că îi schimbă, cum spunem în engleză, este «life changing opportunity». Există tendinţa de a-i pune în contact cu reprezentanţi din business, de a învăţa lucruri concrete de la ei."

Studii, călătorii, comunicare

Vizită la Radio Europa Liberă, în timpul unei școli de vară de la Praga, 2009

image

Pentru mulţi dintre tinerii care au fost în şcoli de vară, experienţa a însemnat o combinaţie între învăţat, călătorie şi socializare. „În general, cel mai mult contează dacă eşti tentat să petreci două-trei săptămâni într-o vacanţă unde, pe lângă distracţie şi bucuria de a descoperi un loc nou, mai şi înveţi ceva legat de un subiect care te interesează. Pe mine, o astfel de combinaţie m-a atras încă de la începutul facultăţii", ne spune Victor Popa.

El a terminat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, iar acum urmează un master de filosofie politică în Olanda. A participat în 2007 la "Şcoala de Vară pentru Politică şi  Studii Economice",  organizată de Universitatea Georgetown din Washing­ton şi Fondul pentru Studii Americane.

În 2008, Aurora Vintilescu (21 de ani) a urmat

cursurile de afaceri internaţionale ale Şcolii de vară de la Harvard. Experienţa i-a plăcut şi pentru că s-a lucrat mult în echipă: „Este combinaţia perfectă de studii cu călătorii şi networking.

Cursul în sine a fost folositor, pentru că ni s-a făcut o introducere în lumea afacerilor. Metoda de predare a fost foarte interactivă, s-a făcut în aşa fel încât echipele să conţină membri din ţări cât mai diverse".

Burse de merit pe vară

Pentru a acoperi cursurile de vară la "Institutul Internaţional pentru Politică şi Studii Economice", în 2007, Victor Popa a primit o bursă de 2.900 de dolari şi a mai plătit din buzunar alţi 600 de dolari: "Fondul pentru Studii Americane acordă burse pentru aproape toţi studenţii care sunt acceptaţi la programele lor".

În 2007 şi 2009, Diana Constantinescu, acum masterand la Londra, a participat la şcoala de vară internaţională de la Berlin: „La şcoală am dobândit nişte abilităţi pe care nu ţi le stimulează nimeni la noi în facultate: cum să scrii un eseu, cum să-ţi argumentezi punctul de vedere şi cum să ai răbdare să îi asculţi şi pe ceilalţi".

Programul de şase săptămâni este destul de costisitor, 4.500 de euro, însă, spune Diana, „organizatorii sunt foarte darnici cu studenţii români, în general, acoperă 90% din costuri".

Cine apreciază

Şcolile de vară sunt apreciate şi de profesori, dar mai ales de angajatori. La unele facultăţi din afara ţării, studiile de vară pot fi echivalate, iar profesorii te încurajează să aplici. Aurora Vintilescu este în anul III la Şcoala Europeană de Business de la Londra:„Un motiv în plus pentru a participa a fost că mi-au fost echivalate cele patru săptămâni de cursuri ca practică. Aici, pentru a absolvi, am nevoie de 36 de săptămâni de muncă: internship, job sau voluntariat."

Şcolile de vară te pot ajuta dacă vrei să aplici pentru facultate sau masterat în afara ţării. Spre exemplu, Cosmin Popa a fost invitat să aplice la Universitatea americană Georgetown din Washington, fiind în cele din urmă acceptat:

"Am reuşit să obţin note bune, iar profesorii mi-au apreciat participarea în cadrul discuţiilor. Pe baza recomandărilor, anul următor am fost invitat să aplic pentru un semestru de studii la Georgetown". Experienţe asemănătoare sau informaţii despre burse găsiţi pe romstudyabroad.com, grupul românilor care studiază sau sunt interesaţi să înveţe în străinătate.

Şcoli de vară în România

Mai puţine decât în celelate state, şi în România se organizează şcoli de vară. Academia de Studii Economice este la a V-a ediţie a „Bucharest Summer University".

Laura Popa a participat în 2008: „După şcoala de vară  am fost selectată pentru a participa la simulări ale procesului decizional ONU, chiar la sediul organizaţiei din Geneva". Şcoala de vară Branding Romania 2010, pe teme de educaţie civică, organizată de Clubul Liderii Mileniului Trei, este la a treia ediţie şi se desfăşoară la Râmnicu Vâlcea.

" Acolo am dobândit abilităţi pe care la noi nu ţi le stimulează nimeni în facultate. "
Diana Constantinescu
masterand Londra

" După şcoala de vară, studenţii au un alt mod de a privi lumea, mult mai încrezător. "
Dorina Guţu
profesor universitar

Cât te costă o vacanţă activă

Preţuri modeste

Şcoala de vară „Identitate şi Inovaţie" în Thuringia, Germania, 19-26 septembrie, termen-limită 31 iulie, preţ 200 de euro, www.gsbc.uni-jena.de

Şcoala de vară „Criza globală şi inechităţi sociale", Torino, Italia, 13-17 septembrie 2010,  termen-limită 30 iunie, preţ 150 de euro. http://dott-sociologia.campusnet.unito.it

Şcoala de vară Branding Romania, educaţie civică, Olăneşti, 26 august - 01 septembrie, termen-limită 18 iulie, preţ 300 de lei, www.branding.clublmt.ro

Costuri medii

Şcoala de vară Bussines, Sibiu, 15 - 28 August 2010, termen-limită 15 iulie 2010, preţ: 350 de euro, detalii  găsiţi pe www.businessschool.ro

Şcoala de vară Marea Neagră „Strategie de bussiness", Constanţa, 25 iulie - 07 august 2010, termen-limită 10 iulie, preţ 350 de euro, mai multe informaţii pe www.bssu.ro

Şcoala de vară „Afacerea după criză - O perspectivă Central-Europeană", Wroclaw, Polonia, 3-17 iulie 2010, preţ 589 de euro, www.summerschool.pl

Costuri mari

Şcoala de vară „Să ne familiarizăm cu Uniunea Europeană", Almere, Olanda, 16 -27 August, preţ 800 de euro. http://www.summerschoolalmere.nl

Şcoala de vară Arheologie şi Antropologie în Lumea Modernă, Oxford, Marea Britanie,01-14 august 2010, preţ 2.695 de lire. http://www.oxford-royale.co.uk

Şcoala de vară „Dreptul Uniunii Europene", Londra, King's College, 21-30 iunie, pentru absolvenţi facultate, preţ 675 de lire. www.eastchance.com.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite