FOTO Elevii au intrat în săptămâna Şcoala Altfel. Ce fac copiii zilele acestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii au mers la ISU Bucureşti - Ilrfov în prima zi a săptămânii Şcoala Altfel FOTO ISU Bucureşti - Ilfov
Zeci de copii au mers la ISU Bucureşti - Ilrfov în prima zi a săptămânii Şcoala Altfel FOTO ISU Bucureşti - Ilfov

Instituţii precum Ministerul Afacerilor Interne, Tribunalul Bucureşti sau Direcţia Naţională Anticorupţie şi-au deschis porţile pentru elevi în „Săptămâna Altfel”. Deşi vor avea parte de activităţi educative care să îi ţină în priză, copiii vor putea participa în perioada 18 – 22 aprilie şi la alt tip de activităţi extracurriculare, care să îi ţină departe de sălile de curs.

Elevii din toată ţara au parte de o săptămână plină de activităţi interesante chiar înainte de vacanţa de Paşte. Asta pentru că, începând de luni, s-a dat startul săptămânii „Şcoala Altfel”, dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare. Aşadar, în perioada 18 - 22 aprilie 2016, elevii vor fi scoşi din rutina zilelor tradiţionale de şcoală şi pleacă la plimbare. Unii în excursii prin ţară, alţii să viziteze diverse instituţii care îşi deschid porţile special pentru ei.

Spre exemplu, în Capitală, Direcţia Naţională Anticorupţie, Ministerul Justiţiei, cel de Interne, Pompierii, Agenţia Naţională Antidrog dar şi Ministerul Apărării şi Inspectoratul General pentru Imigrări organizează activităţi pentru copii şi le permit accesul în instituţii. Inclusiv Tribunalul Bucureşti va primi elevi în această săptămână.

Concret, în săptămâna „Şcoala Altfel”, profesorii şi învăţătorii sunt cei care au stabilit programul activităţilor, propunerile luate în seamă de aceştia aparţinând, în multe situaţii, chiar elevilor. Ce este esenţial, arată oficialii, este ca activităţile alese de profesori să aibă nu doar o latură educativă, ci şi o parte distractivă, asta pentru că numărul de ore petrecut în instituţiile care organizează activităţi pentru elevi trebuie să fie egal cu cel petrecut de micuţi la şcoală.

Astfel că luni, de la primele ore ale dimineţii, pompierii bucureşteni au pregătit ateliere de lucru pentru copiii şi adolescenţii care le vor trece pragul în această săptămână. Pe lângă prezentările teoretice, ei vor face şi exerciţii demonstrative, pentru a-i învăţa pe vizitatori cum să reacţioneze în caz de urgenţă.

Un punct de atracţie pentru copii îl va reprezenta spitalul mobil care va fi montat special pentru aceştia, dar şi echipamentele de descarcerare, utilizate pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere grave. Însă şi Ministerul de Interne, în subordinea căruia se află ISU Bucureşti, desfăşoară o săptămână de activităţi dedicate elevilor.

Aceştia vor, cu această ocazie, să le stârnească interesul copiilor pentru meseriile de poliţist, jandarm, poliţist de frontieră sau pompier. În plus, poliţiştii vor merge şi în şcoli, pentru a susţine lecţii deschise legate de prevenirea delicvenţei juvenile. Oficialii de la Agenţia Naţională Antidrog şi specialiştii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane vor merge şi ei în şcoli.

Anul acesta are loc şi o premieră după ce Direcţia Generală Anticorupţie a anunţat că îşi va deschide porţile şi va organiza o serie de activităţi dedicate copiilor. Elevii interesaţi vor putea vizita, în aceste zile, Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Timişoara, Galaţi, Maramureş şi Rădăuţi, elevii având posibilitatea de a viziona şi filme tematice. Mai mult, cei interesaţi vor putea asculta poveştile de viaţă ale unor imigranţi.

Săptămâna Meseriilor la UCECOM

Însă, pe lângă instituţiile statului, care au ales să se implice în program, Colegiul UCECOM - Spiru Haret din Bucureşti a dat startul „Săptămânii Meseriilor”, astfel că elevii au putut vedea ce înseamnă meseriile de bucătar, bijutier, croitor, frizer, pedichiurist sau mecanic auto.

Deşi fiecare elev înrolat la UCECOM plăteşte o taxă anuală care depăşeşte 2.000 de lei, părinţii celor de acolo preferă să facă acest sacrificiu, dat fiind faptul că gradul de angajabilitate al absolvenţilor depăşeşte 80%. Cel puţin aşa susţin oficialii şcolii profesionale care explică faptul că acest lucru se întâmplă datorită parteneriatelor pe care unitatea de învăţământ privată le are încheiate cu companii mari din toate domeniile în care îi specializează pe elevi.

„Învăţământul profesional e considerat un învăţământ de mâna a doua, însă 80% din absolvenţii noştri se angajează. Chiar şi companiile mari se plâng că nu mai au muncitori calificaţi. De trei ani, Ministerul Educaţiei a impulsionat parteneriatele între şcolile profesionale şi agenţii economici, ceea ce este foarte bine”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Zorzini, directorul Colegiului UCECOM – Spiru Haret.

Zorzini a spus că laboratoarele, cabinetele, atelierele colegiului pot fi vizitate în aceste zile de cei mici. „Elevii noştri participă în aceste zile la piese de teatru, merg la filme, fac excursii, e o săptămână activă din toate punctele de vedere”, a completat directorul, adăugând că cele mai solicitate meserii sunt cele de coafeză, cosmeticiană şi mecanici auto.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite