Elevii vor fi orientaţi către învăţământul profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii claselor a VII-a şi VIII-a vor fi consiliaţi pentru a alege învăţământului profesional-dual, anunţă directorul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Gabriela Petre. Totodată, de consiliere vor avea parte şi actualii elevi ai şcolilor profesionale, pentru a-şi putea găsi de lucru.

Gabriela Petre mai spune că elevii claselor  VII-a şi a VIII-a vor fi orientaţi către învăţământul profesional, printr-un proiect care va fi finanţat prin Fondul Social European, arată agerpres. Nu în ultimul rând, aceasta a subliniat că de consiliere vor avea parte şi elevii care se află acum în şcolile profesionale şi tehnice în vederea găsirii unui loc de muncă.

Începând cu anul şcolar 2016-2017, anunţă directorul CNDIPT, vor fi disponibile documentele pentru încheierea contractelor de pregătire practică pe care angajatorul îl încheie cu unitatea şcolară, în cadrul învăţământului profesional-dual, anunţă directorul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Gabriela Petre.

„Avem în vedere să continuăm propunerile de modificare a legislaţiei care ţin în principal de reglementări de legislaţie secundară, proceduri care să întărească calitatea pregătirii practice a elevilor care se întâmplă la angajator, cu nişte condiţii de calitate pentru angajator pentru desfăşurarea activităţii de pregătire practică a elevilor,şi consolidarea calităţii examenului de certificare a absolvenţilor. Toate aceste documente alături de un pachet de criterii privind practica absolvenţilor vor fi disponibile începând cu anul şcolar 2016-2017. Aceste documente vor face parte din contractul de pregătire practică pe care angajatorul îl încheie cu unitatea şcolară, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean are un rol major în monitorizarea pregătirii practice", a explicat Gabriela Liliana Petre, potrivit agerpres.

Alternativă pentru elevii care nu iau BAC-ul

Proiectul învăţământului profesional-dual ar urma să fie implementat în colaborare cu agenţii economici, care ar oferi calificare la locul de muncă. Totodată, ar da posibilitatea elevilor, pe de o parte, să migreze din învăţământul profesional astfel încât să poată face şi o Facultate, dacă vor, iar, pe de altă parte, le-ar oferi o mai mare calificare decât până acum. 

Absolvenţii de liceu care nu iau examenul de Bacalaureat vor putea de la anul să să se înscrie în învăţământul profesional şi să capete o calificare. Mai mult, potrivit proiectului Ministerului Educaţiei privind învăţământul profesional-dual, ar putea avea şi burse din partea companiilor.

Proiectul prevede acordarea bursei profesionale de la bugetul de stat pentru elevii care urmează un program de formare în sistem profesional-dual de nivel 4, până la împlinirea vârstei de 20 de ani, subvenţionarea integrală a transportului şcolar, a costurilor legate de cazare şi masă la internate pentru elevii care urmează un program de formare în sistem profesional-dual de nivel 3 şi 4, dar şi acordarea de burse şi alte facilităţi din partea companiilor.

Când ar fi perfect funcţional proiectul

Potrivit directorului CNDIPT, Gabriela Petre, proiectul ar putea fi implementat la nivel naţional abia în 10 ani.

„Proiectul este un cadru pe care să dezvoltăm. În primă fază va fi implementat pe programele cerute mai mult de angajatori, la nivel micro, pentru că trebuie să vedem ce resursă uman avem pentru nivelurile 4 şi 5, cum putem să facem reconversia resurselor umane din sistem şi cum aducem oameni noi în sistem, eventual cum aducem specialişti din domeniile economice să fie resursă umană în sistemul de învăţământ profesional-dual”, a explicat Gabriela Petre.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite