DEFINITIVAT 2014 Peste 9.900 de cadre didactice, înscrise la examenul de luni

DEFINITIVAT 2014 Peste 9.900 de cadre didactice, înscrise la examenul de luni

Examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 136 de discipline

Aproape 10.000 de candidaţi, cu 2.029 mai mulţi decât în 2013, au fost înscrişi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, care va avea loc luni dimineaţă în centre din toată ţara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proba se desfăşoară luni, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen, câte unul în fiecare judeţ şi în Bucureşti, a transmis Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă.

Dintre cei 10.764 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă 9.917 candidaţi care au îndeplinit cumulativ cele trei condiţii prevăzute de metodologie, respectiv: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs "bine" sau "foarte bine" şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.

În sesiunea 2014, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 136 de discipline.

Proba scrisă conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Candidaţii vor avea la dispoziţie, pentru redactarea lucrării, patru ore. În judeţul Cluj şi în Bucureşti, durata probei scrise se va prelungi cu două ore pentru patru candidaţi cu nevoi speciale.

Nota minimă de promovare este 8

Nota obţinută la proba scrisă va fi nota la examen, pentru promovare fiind nevoie de minimum 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen, a explicat MEN.

Rezultatele vor fi afişate la 19 iulie. Între 19 şi 23 iulie vor fi înregistrate şi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate la 24 iulie.

Pentru evaluarea lucrărilor scrise şi soluţionarea contestaţiilor s-au constituit şase centre de evaluare/contestaţii la nivel naţional, prin arondarea disciplinelor de examen. Astfel, lucrările tuturor candidaţilor care au optat pentru o anumită disciplină de examen sunt evaluate în acelaşi centru.

Subiectele vor fi publicate pe site-ul ministerului

Subiectele de examen, traducerea acestora şi baremele de evaluare au fost elaborate, pentru fiecare disciplină în parte, de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei, la ora 15.00, pe site-ul subiecte2014.edu.ro

Anul trecut, ministerul a decis să crească nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivat de la 7 la 8. Procentul de promovare din 2013 a fost de 51,26 la sută, după soluţionarea contestaţiilor.


DEFINITIVAT 2013 Doar 47% dintre candidaţi au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Notele profesorilor, postate pe edu.ro

DEFINITIVAT 2013 Promovabilitatea la examen a crescut la 51,26% după soluţionarea contestaţiilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: