DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele

DEFINITIVAT 2013 Profesorii dau azi examenul de definitivat. Ministerul a publicat subiectele şi baremele

Dascălii au trecut înainte de acest examen prin proba ”practică”: inspecţia la clasă

Peste 7.800 de profesori dau joi examenul de definitivat în învăţământul preuniversitar, primul pas important în cariera didactică, urmat de obţinerea gradelor didactice, II şi apoi I. În premieră, în 2013 au fost acceptaţi la examen şi debutanţii cu un an vechime la catedră, însă media minimă de promovare a crescut de la 7 la 8. Rezultatele finale vor fi afişate pe 27 iulie. Subiectele şi baremele au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Ministerul Educaţiei a publicat subiectele şi baremele de corectare pentru toate cele 126 de discipline de la examenul de definitivat de joi.


Peste 7.800 de candidaţi dau astăzi proba scrisă a examenului naţional de definitivat în învăţământ, sesiunea 2013, în cele 42 de centre de examen din ţară, rezultatele finale urmând a fi afişate în data de 27 iulie.

După promovarea acestui examen, cadrele didactice dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Participanţii au avut de ales din 126 de discipline de examen, proba scrisă conţinând subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Modelele şi baremele au fost publicate de Ministerul Educaţiei pe site-ul dedicat examenului de definitivat.

Durata de redactare a lucrării este de patru ore, iar nota minimă de promovare a examenului este 8. 

Reprezentanţii ministerului precizează că, în sesiunea 2013, le-a fost acordat dreptul de participare la examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră. O altă noutate a sesiunii 2013 este creşterea mediei minime de promovare a inspecţiilor la clasă de la 7 la 8.

Numărul celor înscrişi anul acesta a crescut cu aproape un sfert faţă de anul trecut, după ce li s-a permis şi debutanţilor cu un an de vechime la catedră să intre în examenul de definitivat.

După prima probă a examenului naţional de definitivat, desfăşurată în perioada ianuarie - 20 iunie şi care a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă au fost admişi să participe la proba scrisă a examenului naţional de definitivare, 7.888 de candidaţi.

Subiectele şi baremele de la probă scrisă de joi vor fi publicate pe acelaşi site astăzi, la ora 15.00, precizează ministerul.

Coordonarea metodologică a examenului naţional de definitivare în învăţământ este asigurată de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar organizarea şi desfăşurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele şcolare judeţene şi de cel al Municipiului Bucureşti.

Rezultatele vor fi afişate în 23 iulie, iar între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în intervalul 25 - 26 iulie, urmând ca pe data de 27 iulie să se afişeze rezultatele finale.

Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Examenul scris va avea loc pe 30 iulie. Cifra este similară cu cea de anul trecut.Candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la cea practică pentru a lua titularizarea şi a se angaja pe o perioadă nedeterminată. Pentru a fi angajaţi pe o perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5.

Calendarul examenului de Titularizare 2013

 

 • 27 mai - 28 iunie - organizarea şi desfăşurarea probelor practice/orale şi a inspecţiilor speciale la clase
 • 30 iulie - desfăşurarea probei scrise
 • 5 august - afişarea rezultatelor
 • 5-6 august - înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare
 • 7 august - rezolvarea contestaţiilor
 • 8 august - afişarea rezultatelor finale
 • 9 august - prima etapă de repartizare, pentru angajare pe perioadă nedeterminată
 • 14 august - etapa a doua de repartizare, pentru angajare pe perioadă determinată
 • 30 august - emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare pe post
   

Ştiri pe aceeaşi temă:

DEFINITIVAT 2013 Peste 7.800 de dascăli susţin, joi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ

Peste 7.800 de candidaţi care au trecut de prima probă a examenului naţional de definitivat, inspecţia la clasă, vor da joi, 18 iulie, proba scrisă, a cărei notă minimă de promovare este 8.

38.000 de dascăli s-au înscris la examenul de Titularizare din 2013

Peste 38.000 de candidaţi s-au înscris anul acesta la examenul de Titularizare 2013, dintre care aproape 5.000 sunt absolvenţi din promoţia universitară de anul acesta. Cifra este similară cu cea de anul trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările