Cîmpeanu: Corectarea lucrărilor de Bacalaureat în alte judeţe este o măsură de anticipare a unor eventuale suspiciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămâa viitoae au loc probele scrise la Bac 2015     FOTO: Eduar Enea/Adevărul
Săptămâa viitoae au loc probele scrise la Bac 2015     FOTO: Eduar Enea/Adevărul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că măsura corectării lucrărilor de la Bacalaureat în alte judeţe decât acolo unde au fost susţinute este o formă de prevenire a posibilelor tentative de fraudă.

Metodologia organizării examenului de Bacalaureat prevede şi posibilitatea corectării lucrărilor în alte judeţe, a declarat Ministrul Educaţiei în cadrul unei coferinţe de presă cu prilejul semnării protocolului de colaborare dintre Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Sistemul este deja obişnuit pentru că dintotdeauna contestaţiile de la Bac s-au judecat în alte judeţe. În ceea ce priveşte procedura, aceasta nu este publică şi nu poate fi publicată. Pot să vă spun că lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură, acum dacă vor pleca spre o localitate din alt judeţ, nu văd care este diferenţa. Profesorii nu trebuie să aibă niciun fel de emoţii, e doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat. Am încredere în sistemul educaţional românesc, am încredere în  rezultate mai bune la Bacalaureat deoarece am solicitat să avem mai multă claritate în formularea subiectelor, să nu fie niciun fel de ambiguităţi, să nu fie incertitudini. Am încredere că rezultatele vor fi bune şi este păcat că ele fac obiectul unor suspiciuni de cele mai multe ori nedrepte. În acest context, în care metodologia oferă de cinci ani de zile această posibilitate, am luat această decizie care este strict organizatorică. Este o măsură de anticipare a unor eventuale suspiciuni.

Întrebat dacă procedura implică nişte costuri suplimentare mari, ministrul a spus că acestea sunt nesemnificative. El a explicat că transportul se face cu mijloace auto şi cu paza necesară în vederea asigurării securităţii lucrărilor pe parcursul transportului. "Acum, dacă aceste distanţe sunt mai mari, sigur că implică nişte costuri suplimentare acoperite de Ministerul Educaţiei, dar costurile suplimentare sunt absolut nesemnificative în comparaţie cu efectul obţinut, de evitare a oricăror suspiciuni suspiciuni cu privire la corectura lucrărilor de la examenul de Bacalaureat. Nu este o neîncredere în sistem, există nemulţumiri normale din perspectiva sindicală, aceea a faptului că membrii comisiilor de Bacalaureat vor avea mai mult de lucru şi asta se poate traduce în mai multe ore de lucru care ar trebui să se reflecte şi într-o creştere a resurselor financiare pe care le au, vorbesc de plata membrilor din comisiile de Bacalaureat", a mai spus ministrul.

FSE "Spiru Haret": Corectarea lucrărilor la bacalaureat în alte judeţe produce haos

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" susţin că ordinul de ministru prin care se schimbă modalitatea de corectare a lucrărilor de la bacalaureat incriminează şi mai mult corpul profesoral şi produce haos în organizarea examenului.

Organizaţia sindicală consideră că plimbarea lucrărilor elevilor dintr-un judeţ în altul arată lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în personalul din sistem, iar acest lucru poate duce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenaţi în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un judeţ la altul.

"Este o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordaţi examinatorilor. Observ că, din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» bacalaureatului. În condiţiile acestea, nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea educaţiei, în sensul de a introduce paza militarizată la bacalaureat. Şi, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noştri, poate aducem examinatori externi. Consider că s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la bacalaureat. În loc să caute soluţii numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupţie, MECS ar trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noştri sunt ameninţaţi şi chiar agresaţi, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase", a spus, miercuri, preşedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor, se arată într-un comunicat de presă al FSE "Spiru Haret".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite