Cele mai bune licee din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe colegii din ţară au în spate sute de ani de experienţă, profesori emeriţi şi zeci de mii de absolvenţi valoroşi. Liceele înfiinţate în secolul XIX şi-au creat o reputaţie în timp, iar acum sunt printre cele mai râvnite din ţară.

Tinerii au intrat cu medii mari la liceele cu tradiţie, iar specializarea matematică-informatică a dominat, ca în 2009, preferinţele lor. Cei care au avut medii mai mari de 9,50 au ştiut, cu siguranţă, că locul lor este într-unul din liceele care fac performanţă an de an.

Consecinţa firească a fost ca, în top 10 al primelor specializări pe ţară, să se găsească numai elevi care au obţinut cel puţin media 9,70 la admitere. Majoritatea sunt olimpici, participă la concursuri şcolare din clasa a IV-a şi şi-au ales liceul în funcţie de concurenţă, profesori şi reputaţie. Liceele cu tradiţie sunt rampa de lansare către alte ţări, spun tinerii. Ei ştiu că un colegiu bun îi poate trimite cu bursă în afară şi le deschide uşa către o pregătire intensivă pentru cariera dorită.  

Aşa profesori, aşa elevi


Absolvenţii liceelor de tradiţie au ajuns istorici, scriitori, medici sau politicieni de prestigiu şi, nu în ultimul rând, profesori. Unii dintre ei s-au întors chiar să predea acolo unde au studiat. Spiritul tradiţiei s-a transmis din generaţie în generaţie, astfel încât ştacheta a devenit tot mai ridicată la colegiile seculare.



În acest an, nu mai puţin de 45 de absolvenţi de gimnaziu au avut 10 pe linie, atât la tezele naţionale şi la evaluare, cât şi media generală de terminare a claselor V-VIII. Ei au intrat cu brio la cele mai bune licee din oraşele lor. Un adevărat record s-a înregistrat şi la Bacalaureat, atât cu privire la cei mai mulţi elevi nepromovaţi într-un deceniu, cât şi cele mai multe note de 10: 131.  ; Au colaborat Georgiana Voineagu, Iulian Bunilă, Laura Pumnea, Olivia Tulbure

Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", apreciat în Cluj

image



Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" este unul dintre cele mai bine cotate şcoli din Cluj, pentru că în fiecare an absolvenţii lui iau cele mai mari note la Bacalaureat. În plus, ultima medie la admiterea de anul acesta a fost 9,46, la secţia de Ştiinţe ale naturii, cea mai mare din oraş.

„La noi intră elevi deja bine pregătiţi", spune directoarea liceului, Marinela Zamfir. „La Bacalaureat, trei elevi au luat nota zece curat, dintre care un elev, Mihai Ancău, a reuşit să încheie toţi cei patru ani cu media zece", se laudă cu reuşitele elevilor săi directoarea.

De asemenea, în 2010, majoritatea absolvenţilor au avut medii între 9 şi 10. „Probabil le place atmosfera din şcoală.  E o relaţie de prietenie între profesori şi elevi, care îşi pot întreba dascălii orice", mai spune Marinela Zamfir. A fost întemeiat în 1870, iar până la mijlocul anilor '50 a fost şcoală de fete.

"Există o relaţie de prietenie între profesori şi elevi."
Marinela Zamfir
director

Istorie de 128 de ani la Craiova

image



Elevii Liceului „Fraţii Buzeşti" obţin în fiecare an premii la competiţiile naţionale şi internaţionale. Roxana Olteanu, acum în clasa a XII-a, a obţinut în 2009 premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie.

Roxana a urcat şi pe podiumul Galei Premiilor în Educaţie. Roxana Tarniţă studiază la Harvard, Adrian Buzatu urmează un doctorat în Fizica particulelor elementare, la McGill, în Montreal, iar Mihai Băileşteanu este în Statele Unite, pentru un doctorat în Matematică.

„Pentru mine este şcoala care formează caractere, oameni puternici, care ştiu ce vor de la propria viaţă", spune directorul Zamfirică Petrescu despre Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti".

Liceul „Fraţii Buzeşti" (foto) din Craiova a fost înfiinţat în 1882, ca Gimnaziu real, iar din 1997 este colegiu naţional. Personalităţi de seamă ale României au învăţat aici: scriitorul Marin Sorescu, pictorul Sabin Bălaşa, cercetătorul Ilie G. Murgulescu, savantul Ion Zamfirescu. 

"Este colegiul care formează oameni care ştiu ce vor în viaţă."
Zamfirică Petrescu
director

Unul dintre laureaţii cu Nobel, la Buzău

image



Profesorul Bogdan Enescu predă la colegiul din Buzău şi, în urma rezultatelor deosebite obţinute în matematică, a ajuns să fie „închiriat" de loturile olimpice din Statele Unite, Ungaria, Republica Moldova şi Pakistan. În 1978 a cucerit medalia de aur la Olimpiada de Matematică organizată la Bucureşti.

„Sunt printre puţinii profesori care ca elev a fost medaliat la olimpiada internaţională, pentru ca apoi să obţină rezultate similare cu elevii pe care i-a pregătit în ultimii ani", spune Bogdan Enescu.

Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu" (foto) s-a înfiinţat în 1867, iar la început a purtat numele de Gimnaziul „Tudor Vladimirescu". Printre profesorii care au predat aici s-au aflat istoricul Constantin Giurescu şi pictorul Ion Andreescu.

La acest liceu au studiat medicul Constantin Parhon, tenorul Nae Leonard şi singurul laureat român al premiului Nobel, savantul George Emil Palade. În anul 1974, el a obţinut Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea Biologiei Celulare moderne". 

"Am fost medaliat ca elev, acum obţin performanţe ca profesor."
Bogdan Enescu
profesor

image


Citeşte şi:

Au intrat şi cu nota 10, și cu nota 4 la liceu

Campionii Bac-ului vor la studii afară din ţară

Tânără cu 10 la bac în 2004: "Vreau să scap de regresul din România. Plec în Danemarca" 

„Sfântul Sava", baza Universităţii Bucureşti

George Cazacu, directorul liceului, spune că este al treilea an consecutiv în care înregistrează cele mai mari medii pe ţară, de aici şi gradul de solicitare. Mulţi absolvenţi ai liceului locuiesc acum în străinătate.

 "Majoritatea preferă SUA, Franţa, Germania sau Israel. Cei care au ales alte ţări sunt în top acolo, în special doctorii", spune George Cazacu. „Am remarcat o creştere a numărului de elevi care vor să plece în afară după absolvirea liceului, faţă de acum patru ani. Oricum, rămân de-ai noştri", mai spune directorul. De exemplu, foşti savişti ai promoţiei din anii '50, stabiliţi în SUA şi Canda, se întâlnesc anual în New York.

Profesorul Radu Dan Rugescu a învăţat la Colegiul Naţional „Sfântul Sava", iar în prezent predă la Facultatea de Inginerie Aerospaţială, în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. În jurnalul liceului a scris, când era în clasa a VIII-a (1958), despre experimente cu rachete lansate pe distanţe mici, cu sprijinul organizaţiei de pionieri: „Ideea aceasta, lansarea rachetelor, m-a preocupat de mult timp". Azi construieşte racheta orbitală Nerva.

Au făcut istorie

A fost fondat în 1688, la iniţiativa stolnicului Constantin Cantacuzino, sub numele de Academia Domnească, şi era dispus iniţial în clădirile Mănăstirii „Sfântul Sava", astăzi Universitatea Bucureşti. Academia s-a divizat în anul 1864, ramura academică fiind convertită în universitate, iar cea de educaţie secundară a devenit mai târziu Colegiul Naţional „Sfântul Sava".

Mulţi absolvenţi ai liceului au devenit celebri, printre contemporani numărându-se regele Mihai I, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Corneliu Vadim Tudor şi Ion Iliescu. De asemenea, la Colegiul Naţional „Sfântul Sava" au predat profesori care şi-au lăsat amprenta la nivel naţional: Toma Ionescu (primul român care primeşte o distincţie peste hotare - medalia de argint a spitalelor, la Paris, în1889), Spiru Haret (doctor în matematică la Sorbona), Dimitrie Gusti (savant, întemeietorul şcolii monografice din Bucureşti) sau Henri Coandă.

"Este al treilea an consecutiv în care avem cele mai mari medii pe ţară."
George Cazacu
director

Pedagogicul, primul din Timişoara



Rezultatele din ultimii ani, la admiterea şi la Bacalaureat, au plasat Liceul Pedagogic „Carmen Sylva" (foto) pe primul loc în topul şcolilor timişorene. Pe lângă revista şcolii, liceul mai are încă două reviste la care scriu toţi tinerii care învaţă acolo, de matematică şi de chimie. „Media de admitere, calitatea pregătirii cadrelor didactice, baza materială a şcolii, cred că şi astea contează pentru renumele liceului", a spus Ionuţ Cristescu, director.

Rezultate de admirat

Media ultimelor note de admitere din ultimii cinci ani  este mai mare de 8,80, iar tinerii care se înscriu acolo au deseori note mult mai mari decât colegii lor de la alte licee. „Anul acesta, media de admitere la Pedagogic la matematică-informatică a fost mai mare decât cea de la liceele de profil", a spus Cornel Petroman, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Singura elevă din judeţ care a intrat la liceu în vara aceasta cu media 10 pe linie, Sabina Vlăzan, a învăţat acolo. Mai mult, în ultimii trei ani, la „Carmen Sylva" au absolvit şase elevi cu medii de 10 la Bacalaureat. Anul 2010 nu a fost o excepţie şi liceul s-a remarcat din nou prin Elena Jebelean şi Eugenia Măgurean, singurele eleve din judeţ cu medii impecabile.

Cunoscută ca o şcoală cu tradiţie şi pretenţii, „Carmen Sylva" are deja 126 de ani de existenţă, timp în care s-a extins treptat, de la Şcoala Superioară de Fete, la un liceu cu internat, cantină, zeci de săli de clasă şi cu profil de pedagogie şi teologie, pe lângă specializările obişnuite. 

"Am ajuns să fim cei mai buni prin seriozitatea profesorilor şi rezultatele elevilor."
Ionuţ Cristescu
director

Liceul „Mircea cel Bătrân" din Constanţa, pepiniera NASA

image



În 2009, colegiul a câştigat premiul pentru cel mai bun liceu la gala „Zece pentru România". „Liceul domină de opt ani concursul de creaţii aerospaţiale NASA, iar în 2010 ne-am bătut propriul record - nouă premii", spune directorul şcolii, Vasile Nicoară.

În 2009, 28 dintre absolvenţii colegiului au intrat la universităţi de prestigiu din străinătate. În acest an, 20 de elevi au ajuns la Princeston (SUA) sau la inginerie aerospaţială, în Scoţia. Mihai Roman a intrat în marea finală a concursului NASA şi spune că această experienţă i-a deschis noi orizonturi. „Este o şcoală unde practica este pe primul loc", spune elevul recent admis la Princeton.

Istoria celui mai râvnit colegiu naţional de la malul mării a început pe 1 septembrie 1896, odată cu înfiinţarea unui Gimnaziu de băieţi. Printre absolvenţi s-au numărat Ion Jalea, Ion Marin Sadoveanu, Grigore Sălceanu, academicianul Nicolae Mihăileanu şi Virgil Teodorescu. 

"Liceul domină concursul de creaţii aerospaţiale NASA."
Vasile Nicoară
director

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite