BACALAUREAT 2013 Sfaturile profesorilor pentru prima probă de examen - oralul la română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat 2013 începe luni, 10 iunie, cu proba orală la Limba şi Literatura Română. Elevii care au terminat clasa a XII-a vor susţine testarea în faţa unei comisii care le va acorda unul din patru calificative: Începător, Mediu, Avansat sau Experimentat.

Anul acesta, la examenul de Bacalaureat s-au înscris peste 187.000 de elevi care vor fi repartizaţi în 585 de centre de examen la nivel naţional. Candidaţii vor intra în sala de examen, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei, pe baza actelor de identitate, în ordinea afişată pe listele expuse la intrarea de la sălile de clasă unde se susţin probele.

Elevii nu vor putea intra în examen cu manuale, caiete, dicţionare, notiţe, telefoane mobile sau orice alt mijloc de comunicare, altfel riscă să fie eliminaţi. De asemenea, ei nu au voie să stea pe holuri mai mult de 5-7 minute, iar în sală vor sta câte unul în bancă şi vor fi supravegheaţi de câte doi profesori şi, desigur, de nelipsitele camere video.

La examenul oral de română, elevul intră în sală, prezintă comisiei cartea de identitate, extrage un bilet şi primeşte o hârtie ştampilată care serveşte drept ciornă, se aşează singur în bancă şi îşi formulează planul de abordare în maximum 15 minute, după care susţine proba în faţa comisie în aproximativ acelaşi interval de timp.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi conţin texte literare sau nonliterare, funcţionale sau nonfuncţionale şi vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Sfatul consilierului şcolar

Consilierul şi psihologul Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ a explicat pentru adevarul.ro că odată ce s-a schimbat modul în care se dă examenul de Bacalaureat, s-au schimbat şi fricile copiilor.

„Probele de oral de la Bac nu mai sunt atât de 'înspăimântătoare' fiindcă nivelul de evaluare este mai scăzut, mai mult le crează probleme camerele de luat vederi. Elevii trebuie să fie bine pregătiţi, asta este important. Le recomand să se relaxeze, să facă ceva plăcut în seara de dinainte de examen, trebuie să se decupleze, altfel devine un haos în capul loc dacă încearcă să mai recapituleze pe ultima sută de metri“, i-a sfătuit cosilierul şcolar pe copii.

De asemenea, în caz că se panichează, ei trebuie să facă exerciţii de respiraţie şi să aibă încredere că nu au uitat tot ceea ce au învăţat. „Informaţia este în continuare acolo, însă, cu cât se panichează mai mult, cu atât se blocează mai rău şi nu mai pot accesa infformaţia, deci trebuie să se relaxeze“, a mai spus Ioaneş.

Bacalaureatul în Bucureşti

Mai mult de 20.000 de elevi de clasa a XII-a vor da examenul în Bucureşti, dintre care peste 7.000 sunt din promoţiile anterioare, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Inspectorul care a organizat buna desfăşurare a examenelor naţionale din această vară în Bucureşti, Florin Lixandru, a explicat pentru adevarul.ro că, la fel ca în anii trecuţi, toate spaţiile de desfăşurare a examenelor orale şi scrise de la Bacalaureat şi Capacitate 2013 vor fi prevăzute cu supraveghere video.

„Avem 65 de centre pentru examenele scrise şi 117 pentru examenele orale. Tot ce pot să-i sfătuiesc pe elevi este aibă lecţia bine învăţată, să dea dovadă de seriozitate şi să nu copieze. Să sperăm că subiectele, elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) vor fi adaptate nivelului şi profilului lor şi că rata de promovare va fi mai mare. Oricum, rezultatele de la cea de-a doua simulare din Bucureşti au fost mai bine ca la prima, ceea ce arată că au mai învăţat“, a spus Lixandru.

Meditaţii online pe adevarul.ro

Elevii care învaţă în această perioadă pentru examenele de Bacalaureat 2013 (10 iunie – 5 iulie) şi Capacitate 2013 (25 – 27 iunie) vor putea accesa, în secţiunea de Educaţie a site-ului adevarul.ro, lecţii video în care profesorii din liceele de top explică modul de rezolvare a subiectelor la principalele materii de examen, oral şi scris.

Profesori de română, matematică, engleză, informatică sau istorie vor preda lecţii video de aproximativ 30 de minute în care explică, plecând de la o variantă de test publicată de Ministerul Educaţiei, modul în care elevii trebuie să abordeze subiectele, care sunt punctele-cheie ce trebuie atinse şi ce presupune de fapt fiecare cerinţă.

Printre profesorii care le vor oferi elevilor ponturile necesare la examenele naţionale de Capacitate 2013 şi Bacalaureat 2013 se numără Cornelius Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, Iulia Pop, profesoară de Limba Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, Corina Milicin, profesoară de Limba Engleză la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“, Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic naţional de Matematică şi Costin Banu, profesor de Informatică la „Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti“ (ICHB).

Cum să te pregăteşti pentru examenul oral de limba română

În cadrul lecţiei video adevarul.ro, profesoara Iulia Pop, care predă Limba Română de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, îi sfătuieşte pe elevi să aibă o ţinută relaxată la examen, să nu le fie frică să dialogheze cu membrii comisiei dacă aceştia pun întrebări sau cer detalii.

„Acest examen nu are o miză foarte mare, îţi trebuie o ţinută relaxată în faţa examinatorului, contează şi mimica feţei, dar şi modul în care elevul se prezintă din punct de vedere al ţinutei vestimentare. Toate acestea contribuie la o bună impresie care, pe lângă un bun discurs, contribuie la acordarea calificativului cel mai mare“, a explicat profesoara Pop.

Prima lecţie: cum să te prezinţi la proba orală de la Română - Profesor Iulia Pop

Rata de promova din ultimii ani şi rezultatele de la simulări

Simulările organizate anul acesta pentru examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională (Capacitate) nu au avut rezultate foarte bune. Deşi examenele s-au simplificat în ultimii ani, de când s-au introdus camerele de luat vederi, elevii au picat în proporţie de aproximativ 50%.

Rata de promovare la Bacalaureat 2012 a fost de 43 %, iar cu un an înainte, în 2011, când au fost introduse camerele de luat vederi la Bac, promovabilitatea a fost de 45%. Rata de promovare la Bac era deja în scădere încă de dinainte, însă nu în asemenea proporţie: în 2007, promovabilitatea a fost de 82%, în 2008 şi 2009 a fost de 78%, iar în 2010, de 69%.

Elevii de liceu au promovat, la a doua simulare din Bucureşti, în proporţie de 69% la limba română, de 52% la matematică, de 61% la istorie şi de 65% la proba la alegere, la biologie fiind cele mai mici rezultate. Cele mai mari probleme au fost la proba de biologie, care face parte din probele la alegere de la examenul de Bac, unde au promovat doar 25% din liceeni.

În acelaşi timp, la simularea de la Capacitate, elevii de clasa a VIII-a au promovat în proporţie de 79% la română şi de 63% la matematică.

Calendarul examenelor de BAC şi Capacitate 2013

Proba orală la limba română se va desfăşura pe parcursul a trei zile, între 10-12 iunie, urmează proba la limba maternă (12-14 iunie), evaluarea competenţelor digitale (17-21 iunie) şi proba orală la o limbă străină (25-28 iunie), după care,]n perioada 1-5 iunie, urmează examenele scrise.

Examenele la Capacitate 2013 vor avea loc în perioada 25-27 iunie (limba română, limba maternă şi matematică).

Calendarul examenului de bacalaureat naţional 2013, sesiunea de vară iunie-iulie 2013:

calendar bac 2013

Calendarul probelor de la evaluarea naţională 2013:

calendar evaluare naţională 2013

În ceea ce priveşte calendarul admiterii la liceu în 2013,

În ceea ce priveşte calendarul admiterii la liceu în 2013, completarea şi depunerea fişelor elevilor pentru repartizarea computerizată sunt programate pentru perioada 5-9 iulie 2013, pe 17 iulie are loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, urmată de susţinerea acestora, în următoarele două zile. Rezultatele finale se afişează după data de 9 septembrie 2013.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite