BAC 2021, simularea la Limba română: nota 8, uşor de luat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La simulările de anul acesta participă liceeni din clasele a XII-a şi a XIII-a
La simulările de anul acesta participă liceeni din clasele a XII-a şi a XIII-a

Aproximativ 112.000 de elevi au susţinut ieri simularea examenului de Limba şi literatura română a Bacalaureatului. Profesorii apreciază că subiectele date au fost mai mult decât accesibile.

Liceenii, atât cei de la profilul umanist, cât şi cei de la real/tehnologic, au primit subiecte foarte asemănătoare. Astfel, la subiectul I, elevilor le-a căzut un text la prima vedere semnat de Jean Bart – Mărturisiri literare, iar una dintre cerinţe a fost aceea de a argumenta importanţa implicării civice în perioadele de criză. 

Subiectul al doilea a constat în prezentarea în minimum 50 de cuvinte a rolului notaţiilor autorului dintr-un fragment al textului dramatic Conu Leonida faţă cu reacţiunea, al lui I.L.Caragiale. La cel de-al treilea subiect, elevilor de la profilul umanist li s-a cerut să scrie un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi de construcţie a personajului într-un text narativ studiat, aparţinând lui Ioan Slavici, în timp ce la profilul real, li s-a cerut să prezinte particularităţile unui text narativ studiat, aparţinând tot lui Slavici. 

Moara cu noroc se studiază în clasa a X-a

„Cred că, în general, subiectele date nu au pus probleme elevilor pentru că – cel puţin la subiectul al III-lea – textul la care ambele variante de subiect, şi pentru profilul real, şi pentru profilul umanist, au fost studiate în clasa a X-a. Aşadar, într-o perioadă în care elevii au fost prezenţi fizic la şcoală, prin urmare nu există motive ca pregătirea să nu fi fost adecvată. Să nu fi citit Moara cu noroc, pentru că despre ea este vorba”, a explicat Ruxandra Achim, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. 

Poate fi analizat şi romanul Mara, a adăugat profesoara, dar, în principiu, este vorba despre Moara cu noroc. „Textul acesta narativ le dădea posibilitatea să aleagă Moara cu noroc sau Mara. Mara se studiază fie în clasa a X-a, fie în clasa a XI-a, în anumite cazuri şi în clasa a IX-a, pentru că programa ne oferă posibilitatea să decidem unde ni se pare mai semnificativ să studiem. În clasa a IX-a, se studiază Mara pentru tema familiei, în timp ce în clasa a X-a, Moara cu noroc se studiază în cadrul analizei textelor narative, alături de basm şi de roman. Pe de altă parte, nici subiectul al II-lea nu are elemente de noutate. Elevii au mai văzut şi în variantele de subiecte pentru anul trecut, şi în testele de antrenament pentru anul acesta astfel de cerinţe şi aplicaţii pe text dramatic”, a mai spus profesoara. 

Lecturile ajutătoare măresc nota

Cât priveşte primul subiect, s-ar putea să existe oarece dificultăţi la textul argumentativ în privinţa modului în care vor găsi în textul dat exemple şi argumente pentru ideile pe care le vor formula, subliniază Ruxandra Achim: „Adică, în text se discută despre implicarea în ceea ce priveşte războiul şi acordarea de sprijin, şi nu ştiu dacă elevii vor vedea acest aspect în textul propus. Dar, evident, textul putea fi folosit în multe direcţii, astfel încât nu cred că va fi o problemă să facă acea argumentare.” 

În aceste condiţii, un elev care s-a pregătit singur pentru această simulare de Bacalaureat are şanse reale să ia o notă mare, subliniază profesoara. „Sunt convinsă că, aşa cum arată subiectele, cu siguranţă un elev se poate pregăti singur pentru a obţine cel puţin nota 8. Dacă, sigur, elevul are şi lecturi ajutătoare în sensul că a mai deschis şi câte o carte de critică literară, nota poate să crescă. Dar, la nivel mediu, nota 8 e uşor de luat”, a conchis Ruxandra Achim. 

Cu condiţia ca, pe lângă consultarea notiţelor din clasă, să fi parcurs şi textul literar. 

Simulare amânată pentru carantinaţi

Simulările examenelor naţionale au început ieri, cu elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a, care au avut de susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română a Bacalaureatului. Potrivit statisticii Ministerului Educaţiei, la examen au fost aşteptaţi 147.056 de elevi, inclusiv din localităţi care se află în carantină, dar care învaţă în licee unde nu este instituită această măsură. La această probă au fost prezenţi însă 112.153 de elevi, dintre care cinci au fost eliminaţi pentru fraudă. 

Astăzi este programată proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie, urmată, mâine, de proba la alegere a profilului şi specializării. 

La simularea de luni, nu au putut participa elevii din 78 de unităţi de învăţământ liceal aflate în localităţi în care rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii este mai mare sau egală cu 6/1.000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unităţi. Simulările de Evaluare Naţională şi Bacalaureat 2021 pot fi reprogramate, în şcolile din localităţile aflate în carantină, dar nu mai târziu de 15 mai.  

Regulile de la simularea Bacalaureatului

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Timpul destinat pentru fiecare materie este de 3 ore. Probele din cadrul simulării naţionale încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat. 

În situaţia în care nu pot fi respectate prevederile privind activitatea de supraveghere audio-video, persoana responsabilă cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere audio-video va fi desemnată dintre membrii comisiei de organizare a simulării examenului naţional din unitatea de învăţământ, de către preşedintele acestei comisii.

Elaborarea şi transmiterea subiectelor pentru simulările nationate este asigurată de Centrul Naţional de Politică şi Evaluare în Educaţie, care are şi obligaţia de a informa inspectoratele şcolare cu privire la procedurile aplicabile în vigoare. În organizarea şi desfăşurarea simulărilor naţionale se aplică toate prevederile legate actualizate, în vigoare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, prin urmare elevii vor purta masca pe tot parcursul simulărilor.

Fiecare lucrare de la simulare este evaluată de doi profesori evaluatori. 

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului 2021 nu se trec în catalog, decât la cererea elevului, iar contestaţiile nu sunt admise. Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi în consiliul profesoral, pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la îmbunătăţirea performanţelor şcolare, se arată în procedură. 

Calendar Simulare Bacalaureat 2021:

22 martie 2021 - Limba şi literatură română - proba E.a)

23 martie 2021 - proba obligatorie a profilului - proba E.c)

24 martie 2021 - proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d)

25 martie 2021 - Limba şi literatură maternă - proba E.b)

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite