BAC 2014 Întârzieri în eliberarea adeverinţelor şi a diplomelor de Bacalaureat anul acesta după scandalul monopolului Romdidac pe tipizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de Bac de anul acesta nu vor primi prea curând diplomele de Bac
Absolvenţii de Bac de anul acesta nu vor primi prea curând diplomele de Bac

Liceenii care au luat Bac-ul şi au vrut să se înscrie la facultate săptămâna aceasta fie au primit tipizate greşite, pe care au fost nevoiţi să le returneze liceelor, fie trebuie să aştepte până luni. Ministerul Educaţiei a transmis abia vineri după-amiază inspectoratelor şcolare ordinul privind noul conţinut al adeverinţei de Bac, iar diploma originală nu va fi disponibilă oricum elevilor în termenul de 10 zile prevăzut de lege.

Ministerul Educaţiei a publicat abia vineri după-amiază ordinul referitor la actele de studii din acest an, arătând că, prin excepţie, anul acesta liceele vor elibera adeverinţe de promovare a Bacalaureatului valabile pentru cel mult 12 luni, iar înscrierile şi înmatriculările la facultate se vor putea face pe baza acestor adeverinţe şi nu a diplomei de Bac.

Însă, actul oficial a venit prea târziu pentru o serie de absolvenţi, care au primit deja adeverinţe pe modelul vechi de la liceele lor, au plătit pentru legalizarea lor necesară înscrierii la facultate şi au fost ulterior chemaţi la secretariat pentru a le înapoia, pe motiv că ministerul va trimite modelul nou, corect.

Adeverinţe greşite, autentificate pe banii elevilor

Cert este că adeverinţele noi vor putea fi emise abia de luni, deşi înscrierile la universităţi au început deja, iar diplomele de Bac în original ar putea fi tipărite şi emise absolvenţilor în termen de cel mult un an, depăşind cele 10 zile prevăzute iniţial de metodologia de Bacalaureat. 

Constantin Trăistaru, inspectorul general de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti (ISMB) a explicat pentru adevarul.ro că vineri după-amiază au primit noul ordin de la minister privind actele de studii şi că a decis ca elevii care au nevoie urgent de adeverinţele de Bac să poată veni vineri, până la ora 17.00, direct la ISMB, pentru a le obţine, în condiţiile în care aceste documente necesită ştampila inspectoratului. 

OMEN Modif. Regulament Acte Studii

ANEXA_model_adeverinta_2014

Trăistaru a explicat că instituţiile care au emis adeverinţe în această perioadă fără să primească noul model în baza ordinului de ministru, fără ştampila inspectoratului, au făcut-o pe proprie răspundere, şi candidaţii la fel.

„Eu personal i-am anunţat pe directorii de licee în şedinţa de pregătire pentru Bacalaureat să nu emită niciun act de studiu până când nu primim de la minister noul ordin privind tipizatele, se ştia că se vor face modificări. Azi a ajuns ordinul şi l-am pus şi noi pe site. Dar nu vor fi probleme la înscriere, şi rectorii universităţilor au fost informaţi cu privire la aceste întârzieri”, a explicat şeful ISMB.

Nu avem însă un punct de vedere de la oficialii ministerului în care să se explice clar de ce s-a publicat acest ordin după Bacalaureat, abia în ziua afişării mediilor finale la Bac 2014, în condiţiile în care se ştia de problema întârzierii diplomelor de Bac anul acesta după scandalul legat de monopolul fostei firme de stat Romdidac pe tipărirea actelor de studii, făcut public într-o anchetă publicată exclusiv de Adevărul, în februarie 2014.

Scandalul monopolului pe diplomele de studii, izbucnit în februarie

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat luni, la Adevărul Live, că situaţia monopolului firmei private care printează diplomele elevilor şi ale studenţilor din 1960 încoace, Romdidac SA, va fi reglementată printr-o hotărâre de guvern, care ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare.

„Hotărârea prevede ca una dintre instituţiile statului (Imprimeria Naţională sau Imprimeria Băncii Naţionale) să realizeze aceste diplome“, potrivit oficialului.  

O ancheta iniţiată de DNA în legătură cu firma Romdidac SA, singurul furnizor de diplome de studiu, a pus pe jar la finele anului trecut Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Cercetările din dosarul penal 137/P/2013 vizează modul în care această companie a obţinut, în anul 2002, monopolul eliberării tuturor diplomelor şcolare şi universitare în baza unei simple convenţii semnate de ministrul Ecaterina Andronescu.

Surse avizate au declarat atunci pentru „Adevărul“ că, în octombrie anul trecut, DNA a cerut Ministerului Educaţiei Convenţia 29.211/2002, prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de furnizare a diplomelor. Procurorii au mai solicitat şi evidenţa formularelor tipărite în ultimii 12 ani. Potrivit aceloraşi surse, Ministerul Educaţiei nu are nici evidenţa diplomelor, nici actul din 2002.

Ulterior, Ministerul Educatiei a publicat documentele referitoare la procedurile prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, din 1994 până în prezent, în urma anchetei publicate luni în exclusivitate de Adevărul.

Rezultatele finale ale sesiunii de vară de la Bac 2014

Rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, au fost anunţate de Ministerul Educaţiei: 60,65% dintre candidaţi au promovat la Bac 2014, iar 108 au luat 10 pe linie. Notele finale au fost afişate la aviziere şi online, pe bacalaureat.edu.ro. Elevii care nu au promovat acum, dar şi cei care nu au venit la sesiunea din vară mai au o şansă la Bac-ul de toamnă, iar luni este prima zi de înscrieri.

60,65% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat examenul de Bacalaureatul, sesiunea iunie - iulie 2014, rată mai mare cu 4,25% faţă de 2013, arată datele finale, după contestaţii, anunţate de Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2014 au fost afişate vineri - 11 iulie, atât la avizierele liceelor, cât şi pe site-ul Ministerului Educaţiei - bacalaureat.edu.ro.

Astfel, din totalul celor 151.310 de absolvenţi de clasa a XII-a care s-au prezentat la examen, au promovat 91.769 (60,65%), cu 1,4% mai mult decât procentul înregistrat după prima afişare a rezultatelor (59,25%).

Rezultatul este superior cu 4,25% celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (56,4%). Rata de promovare pentru promoţia curentă este de 69% (84.655 de elevi), cu 6% mai mare faţă de anul 2013 (63,1%).

Numărul mediilor pe tranşe a fost relativ echilibrat, susţin oficialii.

Pe segmentul 6 - 6,99 s-au înregistrat 25.385 de medii, pe segmentul 7 - 7,99 s-au înregistrat 25.176 de medii, pe segmentul 8 - 8,99 s-au înregistrat 25.348 de medii, iar pe segmentul 9 - 9,99 s-au înregistrat 15.752 de medii.

La nivelul întregii ţări, s-au înregistrat 108 medii de 10, cu patru în plus peste cele consemnate iniţial.

Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Brăila (78,60%,) Cluj (75,55%) şi Iaşi (74,75%). Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare sunt Ilfov (29,30%), Giurgiu (38,79%) şi Teleorman (45,27%).

La nivel naţional, din totalul celor 419.424 de lucrări, au fost contestate 40.810 (9,73%). Dintre acestea, au fost admise ca întemeiate 16.093 (39,41%). 

„Subliniem că din totalul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia curentă, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar 2013-2014, 73% au participat la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2014, cu două procente mai mult decât în sesiunea iunie - iulie a Bacalaureatului 2013. Procentul de promovare s-a calculat din totalul celor 151.310 de absolvenţi prezenţi, incluzându-i în acest total şi pe cei 275 de absolvenţi eliminaţi”, potrivit Ministerului Educaţiei.


Pe aceeaşi temă: 

REPARTIZARE LICEU 2014 În total, 82 de elevi au media de admitere 10 la liceu. Lista completă pe EDU.RO

Evaluarea Naţională 2014, procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,34% după soluţionarea contestaţiilor de la 70,78% la 71,12%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BAC 2014 Ce arată notele de la Bacalaureat şi povestea elevei de 10 de la Vianu: Bac-ul, „o iluzie pentru roboţei”

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite