Şcolile şi grădiniţele din Bucureşti, închise de gripă. Primăria Capitalei convoacă un comandament de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe şcoli şi grădiniţe sunt închise din cauza gripei. FOTO: Adevărul
Mai multe şcoli şi grădiniţe sunt închise din cauza gripei. FOTO: Adevărul

Mai multe şcoli şi grădiniţe sunt închise din cauza gripei sau din cauza persistării substanţei de dezinsecţie utilizată pentru a igieniza sălile de clasă, au transmis inspectorii municipali, luni dimineaţă. Primăria Capitalei a convocat Comandamentul de urgenţă.

Directorii au primit diagnosticul de gripă de la familiile copiilor bolnavi, fiind vorba de mai mult de 3 copii într-o clasă/grupă, aşadar mai multe cursuri sunt suspendate pentru următoarele trei zile. În mai multe clase s-a realizat igienizarea, iar mirosul substanţei chimice încă persistă. 

Şcolile şi grădiniţele unde se suspendă cursuri

  • Şcoala 195 din sectorul 3, suspendă cursurile pentru 3 zile la 6 clase
  •  Grădiniţa Luminiţa, sector 2, suspendă cursurile pentru 3 zile la o grupă
  • Şcoala 56, sector 2, suspendă cursurile pentru 3 zile la o clasă
  • Şcoala 45, sector 1, suspendă cursurile pentru 3 zile la 5 clase
  • Liceul Ady Endre, grupa mică, grădiniţp, suspendă cursurile pe o perioadă de 3 zile  
  •  Şcoala 117 îşi suspendă cursurile pentru trei zile la o clasă
  • Grădiniţa 97, sectorul 1, grupa mijlocie, suspendare pentru 3 zile  

Potrivit inspectoratului municipal, situaţia unităţilor şcolare cu suspendare de cursuri poate suferi modificări în funcţie de raportările cazurilor de gripă. 

Comandament de urgenţă la Primăria Capitalei

Gabriela Firea a convocat pentru luni, la ora 11:00, un Comandament de urgenţă pentru situaţia răspândirii gripei în Bucureşti.  La şedinţă vor lua parte reprezentanţi ai primăriilor de sector, ai Prefecturii, reprezentanţii instituţiilor şi directiilor care au atribuţii în domeniul Sănătăţii: Direcţia de Sănătate Publică, ISU Bucureşti-Ilfov, precum şi reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. 

Ce măsuri propune Inspectoratul şcolar municipal 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) propun monitorizarea şi verificarea de către DSP a firmelor care fac dezinfecţie în unităţile de învăţământ. ”Nimeni nu verifică clar ce substanţe se dau pe ce suprafeţe”, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB, în cadrul Comandamentului de urgenţă.

„Problemele care stau în atenţia Inspectoratului Şcolar în momentul de faţă sunt creşterea responsabilităţii directorilor, care răspund de tot ce ţine de şcoală, de la intrarea copiilor în şcoală, până la ieşirea lor din şcoală. În momentul de faţă, noi avem o permanenţă la minister, condusă de colega mea, Roxana Cercel, care este la biroul de presă, şi de subsemnatul, care răspunde în situaţiile de criză”, a declarat, luni, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB, în cadrul Comandamentului de urgenţă.

Potrivit acestuia, se impune un cadru unitar de intervenţie, în ceea ce priveşte dezinsecţia şi dezinfecţia unde sunt probleme. „La ora actuală, la nivelul sectoarelor sunt contracte care se încheie separat între şcoli şi firmele de dezinfecţie, şi între direcţiile de învăţământ şi aceste firme. Propun ca aceste contracte să fie încheiate numai de direcţiile de învăţământ, să fie monitorizate şi controlate de direcţiile de sănătate. O mare problemă se pune când vine vorba de cei care efectuează aceste dezinfecţii. Într-adevăr, se fac de către firme de specialitate, dar nimeni nu verifică clar ce substanţe se dau pe ce suprafeţe. Simt nevoia unui medic când e vorba de această activitate”, a mai spus Banu.

Acesta a propus şi ca acţiunile de dezinfecţie să se facă periodic, vinerea sau sâmbăta, astfel încât duminica să se poată aerisi. „Propunem ca toate aceste activităţi să fie desfăşurate periodic, în principal vinerea şi sâmbăta, duminica să rămână spaţiu de aerisire. O mare problemă este curăţenia care se face după aceste dezinfecţii, pupitrele trebuie şterse foarte bine, nu întotdeauna sunt şterse ca la carte”, a mai declarat Banu.

Recent, 23 de elevi de la Scoala 133 din Capitală au ajuns la spital cu dureri de cap după o acţiune de dezinfecţie făcută în unitatea de învăţământ. 

Numărul persoanelor bolnave de gripă e în creştere

Potrivit specialiştilor, numărul infecţiilor respiratorii este în creştere, iar nouă şcoli şi grădiniţe din Bucureşti au avut cursurile suspendate săptămâna trecută.

Gripa a provocat în acest sezon 3 decese, în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Hunedoara, conform datelor făcute publice joi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 81.646, cu 30.6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (117.576) şi cu 11.4% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (73.257).

Au fost raportate la nivel naţional 1389 cazuri de gripă clinică, mai puţine cu 40% comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămâna a anului precedent S 03/2019 (2314  cazuri).

Au fost raportate 19 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SĂRI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu 39 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.  

   

Medicul Streinu Cercel oferă 5 sfaturi pentru prevenirea gripei 

  • Vaccinarea antigripală

Vaccinarea împotriva gripei poate salva vieţi. Medicul Streinu Cercel face apel către oameni să se vaccineze. „Deci, gripa poate să omoare, de aceea se face program de imunizare. Nu se face program de imunizare că vrea cineva să mai vândă un vaccin. Singura modalitate de intervenţie este vaccinarea. Ţineţi cont că are o perioadă de incubaţie foarte interesantă: între trei ore şi trei zile. (...)  Avem gripă în România şi se moare de gripă în România. Dacă nu dorim să facem gripă şi nu dorim să murim eventual de gripă, avem o singură modalitate: să ne vaccinăm. Restul sunt filosofii. Filosofia nu omoară, (...) dar pe unii care au făcut gripă i-am văzut murind şi urât, adică cu imposibilitate de a respira, cu plămân artificial, adică nu e o joacă. Deci, vaccin", explică Streinu-Cercel.

  • Dezinfectarea mâinilor, prin spălare cu apă şi săpun.

„Problema este igiena personală - apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanţii. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm şi masca de protecţie", a afirmat medicul. 

  • Evitarea locurilor aglomerate

Streinu Cercel recomandă oamenilor să nu meargă cu copiii la mall şi în zone aglomerate, pentru a evita contaminarea şi răspândirea virusului. Copiii şi bătrânii rămân cei mai expuşi la gripă.

  • Strănutarea în pliul cotului, nu în mână  şi folosirea şerveţelelor de unică folosinţă 

Prevenţia ţine şi de educaţie. Atât adulţii, cât şi copiii trebuie să strănute în pliul cotului, nu în mână sau spre alte persoane. Totodată, şerveţele pe care le ţinem la gură în caz de strănut, sau pentru suflarea nasului, trebuie folosite o singură dată şi aruncate doar la coşul de gunoi. 

  • Izolarea la domiciliu şi contactarea medicului de familie

Persoanele bolnave de gripă trebuie izolate şi tratate, arată medicul, pentru a preveni răspândirea virusului. Totodată, acestea trebuie să aducă la cunoştinţa medicului de familie orice suspiciune de infectare şi să meargă la control. 

Cât ne costă produsele care ne protejează de gripă când călătorim

„Vorbim de produse care ne sunt la îndemână zi de zi, dar pe care evităm să le folosim din prea multă comoditate sau, poate, în cel mai rău caz, din inconştienţă. Dacă totuşi, nu doriţi să călătoriţi cu astfel de obiecte la voi, în cazul măştilor medicale, poate de ruşine, măcar, pentru a vă proteja, rezervaţi-vă din timp biletele la obiectivele turistice şi folosiţi şi opţiunea skip the line. Este un element de siguranţă pentru voi. Căutaţi să vizitaţi aceste obiective în intervale orare în care nu sunt atât de aglomerate, iar aici vă poate ajuta cu sugestii Google”, a declarat consultantul de turism Paul Barbu.

  • Dacă alegeţi să folosiţi dezinfectant antibacterian şi călătoriţi cu avionul, trebuie să ştiţi că nu puteţi transporta în rucsac sau bagajul de mână un tub mai mare de 100ml. Preţul unui astfel de tub de dezinfectant costă până în 10 lei. Spre exemplu, unul de 30ml – 50 ml costă 4-5 lei, dar poate ajunge şi la 15-20 de lei, în funcţie de marca pe care o alegeţi. Un tub de 75-80 de ml costă 9-10 lei, dar poate ajunge şi la 50 de lei. 
  • Serveţelele uscate pot ajunge să coste, în medie, 6-8 lei, dacă doriţi să cumpăraţi un bax de 10 pachete.
  • Măşti medicale de unică folosinţă. Acestea se pot găsi la orice farmacie şi costă între 10 şi 20 de bani bucata. Sau dacă achiziţionaţi la pachet de 50 buc., cum se găsesc cel mai frecvent, atunci preţul oscilează între 7 şi 10 lei.  
  • De asemenea, o cutie de mănuşi din latex de unică folosinţă costă 18-20 de lei pachetul de 50 de perechi.
  • Un termometru digital costă minim 100 de lei, în cazul în care vreţi să mergeţi un pas mai departe în ceea ce priveşte protejarea personală în timpul călătoriilor.

„În cazul în care călătoriţi în ţări exotice, sfatul meu este să consultaţi pagina MAE înainte, pentru a vedea dacă sunt anumite restricţii sau dacă se impun anumite măsuri de siguranţă. O documentare cât mai temeinică asupra locurilor pe care le veţi vizita vă poate salva viaţa. Oricum, noi recomandăm tuturor călătorilor, ca măcar primele 3 din cele 5 produse să le aibă în kit-ul de călătorie”, a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism.

Măsuri de protecţie în călătorie recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

  • OMS îi sfătuieşte pe turişti să evite contactul cu oamenii care au febră sau tuşesc frecvent. Acest sfat este extrem de util mai ales pentru cei care vizitează obiective turistice aglomerate şi trebuie să stea la cozi sau în înghesuială.
  • Spălaţi-vă pe mâini frecvent folosind dezinfectant de mâini pe bază de alcool, dacă sunteţi în spaţiu deschis sau, dacă sunteţi într-un loc public cu acces la apă şi săpun, vă puteţi curăţa şi aşa. 
  • Când tuşiţi sau strănutaţi acoperiţi-vă gura sau nasul prin îndoirea cotului sau folosiţi un şerveţel.
  •  Dacă aţi folosit şerveţel, aruncaţi-l şi apoi spălaţi-vă pe mâini
  • Dacă alegeţi să purtaţi o mască medicală, asiguraţi-vă că aceasta vă acoperă gura şi nasul. Odată ce o aveţi pusă pe faţă, evitaţi să o atingeţi cu mâinile. 
  • După ce aţi folosit masca de unică folosinţă, aruncaţi-o, apoi spălaţi-vă pe mâini! 
  • Dacă sunteţi într-o vacanţă unde se presupune că va trebui să vă pregătiţi singuri mâncarea. OMS recomandă să vă spălaţi pe mâini înainte, în timpul şi după ce aţi pregătit-o. 
  • De asemenea, la preparare folosiţi tocător şi cuţit diferite pentru tocarea cărnii şi a legumelor.
  • În public, tuturor ne place să mângâiem câte un animal domestic atunci când îl vedem. Evitaţi acest lucru pentru că, aşa cum voi aţi făcut acest lucru, la fel au făcut şi alţii. 

Cum se manifestă gripa

Medicul arată că simptomele gripei sunt evidente, iart repetarea testelor pentru gripă nu este necesară. „Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara, bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?", a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit sursei citate, situaţia unităţilor şcolare cu suspendare de cursuri poate suferi modificări în funcţie de raportările cazurilor de gripă. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite