„Şcoala şi viitorul meu“, un program practic de prevenire a abandonului şcolar

„Şcoala şi viitorul meu“, un program practic de prevenire a abandonului şcolar

FOTO: Arhivă

Junior Achievement România, organizaţie non-profit, anunţă lansarea proiectului „Şcoala şi viitorul meu”, care are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi îşi propune reducerea absenteismului în rândul a cel puţin 1.000 de elevi de gimnaziu, precum şi creşterea performanţelor şcolare ale elevilor şi dezvoltarea unor competenţe esenţiale pentru o viitoare profesie.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Această iniţiativă este implementată de Junior Achievement România, fiind unul dintre cele trei proiecte câştigătoare în cadrul competiţiei Teimplici.ro, desfăşurată de o companie privată în anul 2018.
 
Abandonul şcolar este una dintre problemele actuale cu care se confruntă sistemul educaţional din România. Cei mai afectaţi în acest sens sunt elevii de gimnaziu, pentru care situaţia economică şi atitudinea părinţilor faţă de educaţie sunt determinante. În prezent, ţara noastră se situează pe locul trei în Uniunea Europeană din perspectiva gradului de părăsire timpurie a şcolii, cu o rată de 18,1%, conform raportului Eurostat. Aproximativ o cincime dintre elevii români termină maximum opt clase şi mulţi nu doresc să obţină un loc de muncă după abandonarea studiilor, conform comunicatul remis stiriong
 
„Şcoala şi viitorul meu” îşi propune să contribuie la prevenirea abandonului şcolar, utilizând mijloace tehnologice moderne pentru facilitarea accesului elevilor la educaţie. 
    
Programul include 20 de şcoli din localităţi urbane mici din 12 judeţe şi are următoarele componente: 
 
- program la clasă, learning by doing (conţinut digital, acces la o platformă blended learning) şi studii de caz despre abandonul şcolar, în sprijinul orientării profesionale şi identificării unor oportunităţi de tranziţie de la şcoală la viaţa activă.
 
- dotarea a 5 şcoli cu echipamente smart classroom, în urma unui concurs de mini-proiecte între şcoli.
 
- realizarea unui studiu privind efectele abandonului şcolar.
 
„Principalele schimbări vizate de proiect sunt cele de atitudine şi comportament, dezvoltare personală şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru beneficiari. Cu ajutorul unor materiale practice şi al tehonologiei, elevii vor dezvolta o atitudine pozitivă faţă de educaţie şi faţă de luarea deciziilor potrivite pentru viitorul lor, înţelegând beneficiile şi avantajele economice ale educaţiei primite în şcoală”, a declarat Alice Duţu, Senior Program Manager JA România.
 
Activităţile educaţionale se vor derula în şcoli, sub îndrumarea cadrelor didactice, care vor beneficia de training şi de kit-ul gratuit de materiale educaţionale (resurse blended learning, ghid profesor, manuale elevi, auxiliare didactice). În plus, elevii vor realiza în echipe un proiect practic, folosind tehnologia pentru prevenirea abandonului şcolar, în cadrul căruia pot implica şi voluntari din comunitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările