Învaţă să te dezvolţi ca să devii lider şi să motivezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ce te ajută un program practic de leadership? Să simulezi afaceri, să strângi fonduri, să îţi găseşti job sau să ţii un discurs în faţa mai multor oameni, ţinând piept emoţiilor. Fundaţia Leaders, specializată în educaţie non-formală, organizează în licee, dar şi în universităţi, din mai multe oraşe, cursuri de leadership pentru tineri.

Numit Leadership Autentic, programul pentru liceeni este destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani şi este format din patru module: Lideri si leadership; Comunicare; De la viziune la rezultate; Discurs Public, şi are loc în şcoli.

La început, a fost un program-pilot în Bucureşti, însă organizaţia l-a extins fiindcă a avut succes la elevi. Acum se desfăşoară în 20 de oraşe din ţară. Ultima oară, cei de la Fundaţia Leaders au adus trainingul la Grupul Şcolar Tehnic Videle din Teleorman.

„Îşi dădeau seama că pot face ei lucrurile, că pot influenţa, că dacă mama le spune să dea la Facultatea de Drept şi pasiunea lor este pentru matematică, atunci ar trebui să-şi urmeze pasiunea, pentru că de fapt aşa vor reuşi să facă performanţă", explică Adelina Maria, Program Director Leadership School & Academy.

Discursul - pus la colţ în şcoli

Pentru liceeni, cursul de leadership este important pentru că le dezvoltă abilităţi elementare de comunicare, rar dobândite la orele de curs.

„Am avut surpriza să descoperim că pentru mulţi era prima dată când susţin un discurs, dincolo de faptul că ieşeau la tablă sau erau ascultaţi la oră. Am avut până şi băieţi care s-au superventilat, neştiind cum să facă faţă situaţiei. Află foarte multe şi despre ei pentru că îşi dau seama că au fost lideri în foarte multe situaţii şi nu au ştiut asta", îşi aduce aminte Alexandra Bideaua, coordonator comunicare.

Loredana Fărcaş este în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj. Pe mai departe vrea să dea la Medicină, dar încă nu ştie dacă în România sau în altă ţară. Cum a ajutat-o pe ea cursul de leadership? „Înveţi, în două zile de training, atât prin jocuri, cât şi prin teorie, ce înseamnă ascultarea activă, se încurajează brainstorming-ul", spune Loredana.

„Să-i faci pe oameni să te urmeze, te face lider"

O altă simulare de business: participanţii îşi fac reclamă la un nou tip de lapte

image

Pentru studenţi, există două programe de educaţie non-formală ale Fundaţiei Leaders: cursuri de cinci săptămâni în universităţi şi o tabără de leadership la Poiana Braşov, primăvara şi vara, ambele cu selecţie. Cel de-al doilea program costă 389 de euro, însă există şi burse din partea companiilor în urma cărora studenţii se angajează să devină interni pentru organizaţiile respective.

„Avem invitaţi lideri din business, artă, societate civilă. Înveţi comunicarea de la Maia Morgenstern sau de la Marcel Iureş, George Ivaşcu. Înveţi partea de echipă de la Octavian Bellu sau leadershipul personal de la Gabi Szabo sau David Neacşu", rezumă Adelina Maria. Ea subliniază că vorbitorii aduşi la Şcoala de Leadership sunt modele de implicare în domeniu. „Vrem să le arătăm că de fapt  leadershipul oarecum e la fel în toate domeniile, numai că trebuie să-i faci pe oameni să te urmeze, asta te face lider".

Este ceea ce a motivat-o pe Eleonora Tucă, 23 de ani, să participe la şcoala de leadership, anul trecut. Ea conduce în Piteşti o afacere de 183.000 de euro - controlul calităţii pieselor auto - şi coordoneaza astfel o echipă de 70 de oameni. A început să lucreze pentru ea de la 18 ani şi spune că a învăţat de la alţii. Eleonora crede că „un lider adevărat trebuie să asculte criticile, să fie deschis la nou, să nu închidă ochii la nimic şi atunci când are o problemă în activitate, să se întrebe dacă nu cumva problema e la el".

Alexandra, care acum lucrează la Fundaţie, spune că partea cea mai interesantă de la şcoala de vară este simularea de afacere. Când a participat ea, li s-a cerut să pună în scenă o piesă de teatru din care să aibă profit. „Aveam din partea lor 500 de lei pe care îi puteam folosi să coborăm din Poiană în Braşov. Am făcut autostopul, am încercat să-i explicăm controlorului de ce nu ne-am cumpărat bilet şi apoi să-l convingem  să doneze ceva, să vină la piesă. Ne-am căutat colegii de facultate care erau  în Braşov, rudele  ca să vină la piesă. În total, am strâns vreo 1.500 de euro, care au fost donaţi".

Programele Fundaţiei Leaders

Au produs turtă dulce, pe care au vândut-o în stradă, pe ploaie



Poţi învăţa despre leadership nu doar în liceu sau facultate. Fundaţia are programe şi pentru tinerii de peste 25 de ani.

Categoria de vârstă 14-18 de ani: Leadership Autentic - http://www.leadershipautentic.ro

Categoria de vârstă 18-25 de ani:

- Leadership Education - http://www.leadershipeducation.ro/
- Leadership School - http://www.leadershipschool.eu/
- Mentoring by Leadership School - http://www.leadershipschool.eu/index.php?page=mentoring

Categoria de vârstă 25-35 de ani: Leadership Academy - http://www.leadershipacademy.ro.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite