Vinul Jidvei, noua marcă protejată de Comisia Europeană

0
Publicat:

Comisia Europeană a aprobat înregistrarea vinului românesc Jidvei ca marca protejată, recunoscând astfel calitățile distinctive ale acestuia. Noua denumire va fi adăugată astfel în lista celor 3.640 de produse agricole deja protejate.

Vin roșu turnat din sticlă în pahar
Vinul Jidvei, aprobat ca marcă protejată în UE

„Jidvei” (înregistrată ca denumire de origine protejată) cuprinde vinuri albe, roze, roșii, spumante, petiante și licoroase produse din soiuri cultivate în regiunea Alba, în vestul părții centrale a României. Plantațiile viticole sunt organizate atât pe parcele mari, cât și pe terase și platforme expuse spre sud, ceea ce favorizează producția de struguri. Păstrarea tradiției locale a viticulturii, precum și utilizarea tehnologiilor inovatoare în plantațiile viticole le conferă vinurilor un profil aromatic amplu și intens, cu concentrații de zaharuri și de arome.

Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 3 640 de produse agricole deja protejate. Lista tuturor indicațiilor geografice protejate figurează în baza de date eAmbrosia.

Păstrarea tradiției locale în domeniul viticulturii precum și utilizarea tehnologiilor inovatoare în podgorii conferă vinurilor un profil aromatic larg și intens, cu concentrații de zaharuri și arome”, subliniază executivul comunitar.

La nivel european, România are recunoscute și protejate 14 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu Icre de Știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești, și două produse cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) – Salată tradițională cu icre de crap și ‘Sardeluța marinată’.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite