Victor Negrescu: PNRR prevede o reformă pe fiscalitate şi alinierea inclusiv a impozitului pe proprietate. Atacurile la adresa ministrului Câciu nu-şi au rostul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu/ Facebook

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a spus joi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede o reformă pe fiscalitate şi alinierea sistemului de impozitare, inclusiv a impozitului pe proprietate, iar atacurile la adresa Ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, nu-şi au rostul.

„Agitaţia referitoare la modificarea Codului Fiscal şi atacurile venite dinspre dreapta politică la adresa Ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, nu îşi au rostul. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, promovat de fostul guvern, prevede o reformă pe zona de fiscalitate şi alinierea sistemului de impozitare, inclusiv a impozitului pe proprietate, cu actuala şi viitoarea etapă de dezvoltare economică a României. Există inclusiv un jalon prevăzut în acest sens.”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu arată că ”dreapta a negociat cu executivul european o modificare a Codului Fiscal, bazat pe aliniere, ceea ce înseamnă implicit, aşa cum au comunicat mai mulţi analişti independenţi, posibilitatea creşterii taxelor pentru anumite categorii de persoane sau activităţi”.

”Se pare că cei care au redactat documentul nu au reuşit nici până acum să îl citească complet, dar continuă atacurile la persoană fără argumente. (..) Interesant este că acum PNRR nu mai este bun pentru că prevede schimbări pe zona de fiscalitate, iar actualul Cod Fiscal, creionat de Partidul Social Democrat, este apărat de dreapta”, spune Negrescu.

Europarlamentarul menţionează că Ministrul Finanţelor doreşte să prezinte o propunere de modificare a Codului Fiscal în primăvara acestui an tocmai pentru ca aceasta să fie dezbătută, cei interesaţi să aibă suficient timp pentru a transmite propuneri şi observaţii, astfel încât forma finală să poată fi aplicată.

”Practic, deşi proiectul legislativ trebuia supus dezbaterii publice la sfârşitul anului 2022, pentru a fi aplicat în 2023, documentul va fi elaborat în avans pentru oferi o mai mare predictibilitate. Urmează să vedem forma finală”, mai spune Negrescu.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, fost premier şi fost ministru al Finanţelor, i-a răspuns, miercuri seara, actualului titular al portofoliului Finanţelor, Adrian Câciu, care a lansat ideea modificării Codului Fiscal în sensul supraimpozitării persoanelor care au mai multe bunuri, Cîţu afirmând că astfel de propuneri îi amintesc de comunism şi că oamenii care au succes nu trebuie penalizaţi.

"Mi se pare aberantă o astfel de declaraţie - am auzit o maşină, o familie, m-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism atât timp cât Partidul Naţional Liberal este în acest compromis la guvernare", subliniază el. Referindu-se la decizii luate la nivel de minister al Finanţelor, Cîţu afirmă că "dacă cineva este azi acolo şi nu poate, să spună, că vin alţii care pot".

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, într-un interviu acordat Hotnews, modificarea Codului fiscal, de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toţi actorii implicaţi.

Ministrul a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.

Citeşte şi:

Taxa pe proprietate ar putea creşte în funcţie de numărul maşinilor şi caselor, iar bacşişul ar putea fi impozitat. Ce alte modificări pot fi aduse Codului Fiscal

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite