Vicepreşedintele Comisiei Europene recomandă statelor membre să reducă treptat deficitele bugetare

0
Publicat:

Statele membre trebuie să îşi reducă treptat deficitele bugetare, pe măsură ce situaţia economică se îmbunătăţeşte, transmite vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Bloomberg.

Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Oficialul a explicat, luni, că statele europene trebuie să facă tranziţia dinspre cheltuielile masive destinate să ajute gospodăriile şi companiile să traverseze criza energetică spre disciplina fiscală, acum că perspectivele economice se îmbunătăţesc.

Potrivit sursei citate, anterior, Executivul comunitar şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea Produsului Intern Brut al UE în acest an, citând iarna blândă, nivelul ridicat al gazelor din depozite şi piaţa muncii solidă din blocul comunitar, şi de asemenea şi-a revizuit în jos previziunile privind rata inflaţiei.

,,Economia UE se dovedeşte rezilientă în contextul provocărilor actuale. A venit timpul să ne îndreptăm spre poziţii fiscale mai prudente", le-a spus Dombrovskis jurnaliştilor la Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro, informează Agerpres.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, este important pentru statele membre să îşi reducă treptat deficitele bugetare, atât pentru a evita o situaţie în care politica fiscală afectează înăsprirea politicii monetare, cât şi pentru a nu alimenta inflaţia viitoare.

Această reducere a deficitelor este cu atât mai importantă cu cât vine în contextul costurilor mai mari de finanţare.

Banca Centrală Europeană a anunţat deja că intenţionează să adopte o nouă majorare a dobânzii de bază cu 50 de puncte la reuniunea de politică monetară de luna viitoare deoarece persistă îngrijorările cu privire la presiunile pe partea de preţuri, chiar dacă inflaţia de bază dă semne de încetinire în zona euro.

În paralel, Uniunea Europeană revizuieşte aşa-numitul Pact de Stabilitate şi Creştere, în încercarea de a flexibiliza regulile fiscale ale blocului comunitar, care au fost suspendate de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 şi care ar urma să fie reintroduse de la 1 ianuarie 2024.

Conform datelor Bloomberg, Comisia Europeană şi-a propus să vină cu un set de propuneri legislative, după discuţiile pe care miniştrii europeni de Finanţe le vor avea marţi şi la reuniunea din luna martie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite