Veniturile Apple au scăzut pentru prima dată în ultimii 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apple Music este unul din serviciile în care gigantul american îşi pune speranţe FOTO Răzvan Băltăreţu
Apple Music este unul din serviciile în care gigantul american îşi pune speranţe FOTO Răzvan Băltăreţu

Gigantul tehnologic american Apple a înregistrat prima scădere trimestrială a veniturilor din ultimii 13 ani, conform bilanţului trimestrial publicat miercuri dimineaţă, relatează „The New York Times”.

Scăderea se datorează în principal unei încetiniri a vânzărilor de iPhone şi a lipsei unui alt produs care să înregistreze vânzări semnificative în al doilea trimestru al anului fiscal 2016.

Bilanţul veniturilor trimestriale pentru perioada ianuarie-martie 2016 arată că încasările Apple au scăzut cu 13% faţă de trimestrul financiar precedent, la 50,6 miliarde de dolari, în timp ce profitul net al companiei a scăzut cu 22%, la 10,5 miliarde de dolari. Acesta este primul trimestru fiscal din ultimii 13 ani în care veniturile Apple au scăzut faţă de perioada precedentă.

Vânzările de iPhone-uri, în continuare principalul tip de produs al companiei, au scăzut cu 16% per total, iar cea mai mare scădere regională – 26% - s-a înregistrat în China, pe fondul încetinirii creşterii economiei chineze. Motivele ar putea fi reprezentate de atingerea punctului de saturare pentru telefoanele inteligente ale companiei în unele ţări şi de avansurile tehnologice înregistrate de producătorii care folosesc sistemul de operare Android, în general disponibile la un preţ mai accesibil decât iPhone-urile.

Serviciile îndreptate către consumatori ale companiei precum Apple Music şi iCloud nu au reuşit încă să genereze încasări semnificative pentru a compensa scăderea interesului faţă de iPhone-uri, în timp ce vânzările de tablete iPad au continuat trendul descendent din ultimii ani.  Nici ceasurile Apple Watch nu au reuşit deocamdată să devină o sursă de venit solidă pentru gigantul american, care are speranţe mari pentru astfel de dispozitive inteligente.

Însă chiar şi în cazul în care se îndreaptă spre o perioadă de stagnare a creşterii financiare, compania americană înregistrează în continuare venituri de zeci de miliarde de dolari şi are destul capital la îndemână pentru a-şi dezvolta gama de produse şi a-şi extinde serviciile îndreptate spre consumatori fără a risca eşecuri semnificative.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite