USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR propune un sistem national de garanţie pentru ambalaje, de 50 bani sau 1 leu/bucată, pentru a descuraja aruncarea ambalajelor şi pentru a încuraja reciclarea.

Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată - nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse. 

Se estimează că astfel, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.  În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2000-2200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie.

„Până acum, cetăţenii nu au existat nicăieri în lanţul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulţi vor cu adevărat o ţară ca afară, şi că sunt pregătiţi să fie parte din acest sistem pentru a curăţa România de gunoaie. 

În schimb, acest sistem - care trebuie să fie unul naţional - trebuie creat de Ministerul Mediului iar susţinerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluţii”, a spus Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe.

„În acest moment, în România, legislaţie bună există însă nu avem un sistem funcţional. Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte ţări care au funcţionat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autorităţile astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021”, a spus Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

USR propune în raportul de politici publice „Schimbarea necesară şi reală în a curăţa România: Sistemul de garanţie pentru ambalaje reciclabile, soluţii precum: 

  • un parteneriat real între producători-distribuitori, cetăţeni şi stat, cu responsabilităţi clar definite (USR va depune o propunere legislativă ce vizează delimitarea explicită a acestor roluri)
  • pentru o implementare uşoară: să existe un singur nivel al garanţiei pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă). Nivelul poate fi 50 de bani /bucată sau 1 leu /bucată. (USR supune dezbaterii publice alegerea între cele două niveluri)
  • Finanţarea din fonduri europene: asumarea, pentru următorul Program 2021-2027 de către Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, ca proiect naţional sistemul de garanţie. Estimativ, valoarea ar fi de circa 80 - 100 milioane euro. 

Mircea Fechet - secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat la dezbatere: „Ministerul Mediului rămâne un partener onest şi de încredere în demersul pe care îl faceţi şi ne bazăm pe expertiza şi inputul pe care le puneţi la dispoziţie. Noi deja creionăm un proiect de Hotărâre de Guvern. Va fi un efort considerabil şi trebuie să fim foarte precauţi cine plăteşte şi ce plăteşte. În acest circuit, va trebui ca fiecare să-şi facă treaba: hipermarketul, micul magazin, producătorul, statul român - iar dacă aceste rotiţe se vor mişca sincronizat putem avea acest sistem.”

În opinia lui Sorin Ioniţă (Expert Forum) - „Viziunea propusă de autorităţile publice în acest moment nu este foarte clară. Cel mai important aspect, care va trebui lămurit, este legat de reglementarea naţională a sistemului şi cum va arăta mecanismul de gestionare, în special arhitectura instituţională. Nu apar încă nicăieri propuneri în acest sens şi cred că acum este momentul să fie discutate, înainte să apară efectiv un proiect de lege.”

Raul Pop, expert în politici de management al deşeurilor, a punctat avantajele propunerii prezentate: „Sistemul garanţie ambalaje este o formă de externalizare a costulului de primă colectare şi de distribuire a responsabilităţilor, este ca o bancă centrală, face decontări între cei care au returnat garanţii şi cei care colectează garanţii - şi asta se întâmplă într-un ritm foarte alert.”

Dezbaterea de luni, 6 iulie a avut loc la Senatul României şi simultan online. Au participat oficiali şi experţi din Ministerul Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu, asociaţii de profil, companii mari din industrie, mass-media. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite