UPDATE: China, o piaţă care cere şi mai multe telefoane inteligente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii chinezi, a doua piaţă naţională din lume pentru produsele Apple – de peste 13 miliarde de dolari în 2011, au răbufnit când o reprezentanţă din Beijing a companiei nu a respectat ora de începere a vânzării celui mai nou iPhone. Reacţia acestora a necesitat intervenţia poliţiei, iar într-un alt magazin, vânzarea celui mai nou telefon inteligent s-a făcut pe bază de bonuri de ordine.

Vânzarea iPhone 4S nu s-a desfăşurat tocmai liniştit. Reprezentanţa Apple din cartierul Pudong din Shanghai a început vânzarea cu o oră mai devreme pentru a face pe plac mulţimii care aştepta. Stocul s-a epuizat imediat. Indignată, Li Yun, o pensionară în vârstă de 59 de ani care a încercat să cumpere un telefon pentru fiica ei, a declarat pentru jurnaliştii Bloomberg aflaţi la faţa locului: „Sunt foarte furioasă. Au anunţat că vor începe vânzarea de iPhone 4S la ora 7:00. Eu am ajuns la 6:00 şi mi-au spus că deja nu mai au.”

Citeşte aici mai multe despre reacţia cumpărătorilor chinezi

Magazinul Apple din cartierul Xidan din Beijing a înmânat 1000 de bilete care putea fi folosite pentru achiziţionarea a maxim două telefoane. Unii dintre cei care au aşteptat peste noapte erau muncitori din periferiile sărace ale oraşului, angajaţi să cumpere noul model de Apple pentru oameni care intenţionau să re-vândă telefoanele.

Citeste aici despre starea economica a Chinei

Plata promisă pentru aşteptarea în frigul de peste noapte a fost de 120 yuani (19 dolari), însă, fiindcă stocul se epuizase înainte ca ei să poată cumpăra, nu au primit după 12 ore de îngheţ şi aglomeraţie decât 10 yuani, adică echivalentul banilor necesari pentru mâncarea pentru o zi.

Apple pe piaţa din China

Adunarea mulţimilor la lansarea iPhone 4S este efectul produs de decizia companiei de a reduce numărul reprezentanţelor pe care intenţiona a le deschide în China. În februarie 2010, Apple a anunţat extindere prin deschiderea a 25 de magazine în următorii doi ani. Planul s-a schimbat: acum în China sunt şase magazine care vând iPhone 4S. Apple a vândut în primele nouă luni ale anului trecut 5.6 milioane de iPhone-uri în China, ceea ce înseamnă 10.4% din totalul vânzărilor de smartphoneuri din al treilea trimestru.

Afla mai multe despre previziunile economice in ce priveste China

Numărul de cumpărători şi veniturile magazinelor Apple din China sunt mai mari decât ale oricărei alte reprezentanţe din cele peste 300 din întreaga lume. Veniturile companiei obţinute în China au ajuns anul trecut la 13 miliarde de dolari, cu 3 miliarde mai mult decât în 2010. 16% din veniturile companiei înregistrate în al patrulea trimestru provin doar din China, a doua cea mai mare piaţă naţională, după S.U.A. iPhone 4S poate fi cumpărat în China şi pe internet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite