Turismul internaţional şi-a revenit uşor în 2021. Specialiştii se aşteaptă la o redresare completă abia în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Industria mondială a turismului a crescut foarte puţin anul trecut comparativ cu 2020, iar profesioniştii din acest sector nu se aşteaptă la o revenire completă înainte de 2024, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, turismul a suferit o lovitură dură în 2020 ca urmare a carantinei şi restricţiilor de călătorie. Totuşi, creşterea ratelor de vaccinare şi relaxarea restricţiilor de călătorie au permis o mică revenire în a doua jumătate a lui 2021, arată un raport publicat marţi de UNWTO, însă răspândirea variantei Omicron în luna decembrie a declanşat o nouă scădere atât a rezervărilor de călătorie cât şi a optimismului în rândul industriei, informează Agerpres.

„Ritmul revenirii rămâne unul lent şi inegal între regiunile lumii din cauza unor grade diferite de restricţii de mobilitate, rate de vaccinare şi încrederea călătorilor", arată raportul UNWTO.

Pe regiuni, Europa Sud şi Mediteraneeană, America Centrală şi Caraibe au înregistrat cele mai mari creşteri ale sosirilor de turişti comparativ cu 2020, dar cu toate acestea sunt în continuare cu 54%, respectiv 56% şi 37% sub cifrele din 2019. 

Pe de altă parte, numărul de turişti în Orientul Mijlociu şi Asia Pacific a continuat să scadă în 2021, coborând la 79% respectiv 94% sub nivelul pre-pandemie în condiţiile în care multe destinaţii au rămas închise pentru călătoriile non-esenţiale.

Raportul UNWTO mai informează că Produsul Intern Brut al turismului mondial a crescut cu 19% în 2021, comparativ cu 2020, până la 1.900 miliarde de dolari, deoarece fiecare turist a cheltuit mai mult şi a petrecut un sejur mai îndelungat decât în 2020. Dar pe ansamblu, veniturile industriei turismului abia au depăşit jumătate din nivelul înregistrat în 2019.

Aproximativ 64% din profesioniştii din turism intervievaţi de UNWTO în luna decembrie au declarat că nu se aşteaptă la o revenire completă înainte de 2024 sau chiar mai târziu, în creştere faţă de 45% din cei intervievaţi în luna septembrie a anului trecut, când perspectivele pentru relansarea industriei turismului nu fuseseră încă afectat de răspândirea Omicron.

„Recenta creştere a cazurilor de COVID-19 şi varianta Omicron ar urma să afecteze revenirea şi încrederea la începutul anului 2022 deoarece unele ţări vor reintroduce interdicţii de călătorie şi restricţii pentru anumite pieţe", estimează raportul UNWTO. 

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România a înregistrat, în luna iulie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, cea mai mare scădere a turismului de incoming (turişti străini) din Uniunea Europeană, confruntându-se cu o diminuare de 90% a nopţilor petrecute de străini în unităţile de cazare.

Citeşte şi: România turistică va fi promovată din nou la târgurile internaţionale de profil, după doi ani de pauză

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite