Turcia ar putea amâna cu o lună demararea producției de gaze din Marea Neagră

0
Publicat:

Turcia ar putea amâna cu o lună începerea producției de gaze naturale la zăcămintele din Marea Neagră din cauza cutremurelor de luna trecută, transmite Bloomberg.

Planurile Turciei privind extracţia de gaze suferă întârzieri, Foto: Shutterstock
Planurile Turciei privind extracţia de gaze suferă întârzieri, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, personalul implicat în acest proiect a fost nevoit să îşi ia concediu pentru a avea grijă de rudele afectate de devastatoarele cutremure de la începutul lunii februarie.

Ar putea să apară o uşoară întârziere", a declarat marţi ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, pentru agenţia de presă Anadolu, informează Agerpres.

Se pare că cel mai probabil va fi în luna aprilie", a adăugat Fatih Donmez, făcând referire la data la care ar urma să înceapă producţia de gaze naturale la zăcămintele din Marea Neagră. Anterior, data ţintă fusese fixată pentru sfârşitul lunii martie.

Angajaţii care provin din zonele afectate de cutremurele din 6 februarie, care au provocat peste 50.000 de morţi în Turcia şi Siria, au fost nevoiţi să îşi ia concediu pentru a avea grijă de familiile lor, însă acum unii dintre ei au început să revină la lucru, a precizat Fatih Donmez.

Creşterea producţiei interne de energie este o promisiune crucială a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care în luna mai a acestui an se va confrunta cu cele mai strânse alegeri parlamentare din cariera sa de 20 de ani.

Turcia, ţară care în prezent importă aproape întreaga cantitate de gaze naturale pe care o consumă, susţine că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conţine o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În iunie 2022, Turcia lansa oficial exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră care ar urma să îi permită, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, să producă zece milioane de metri cubi până în primul trimestru din 2023, informa AFP.

Zăcământul, situat la 170 de km nord de ţărm, a fost descoperit în august 2020 şi a fost prezentat de şeful statului drept „cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria Turciei”. El a vorbit atunci despre „rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi”.

În decembrie 2022, Recep Tayyip Erdogan anunța că Turcia a identificat un nou zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră, iar rezervele totale estimate se ridică la 710 miliarde metri cubi. La capitolul energie, Turcia este dependentă de importurile de gaze și petrol din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, precum şi de importurile de gaze lichefiate din Qatar, SUA, Nigeria şi Algeria.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite