Topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente din țară. Bucureștiul, abia pe locul 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasamentul celor mai scumpe și celor mai ieftine apartamente s-a răsturnat în luna noiembrie, Capitala aflându-se abia pe locul patru din cele nouă analizate.

Panorama orașului Cluj Napoca
Prețul apartamentelor din Cluj Napoca este aproape dublu față de cel din Sibiu

Analiza realizată de „Adevărul” în baza datelor platformei imobiliare Storia arată că apartamentele noi din București sunt doar puțin mai scumpe decât cele din Craiova, dar mai ieftine decât cele din Constanța, prețurile pe metrul pătrat din București fiind cu aproape 1.000 de euro mai mici decât cele din Cluj Napoca.

Aceeași analiză arată că prețul pe metrul pătrat de construcție nouă din Cluj Napoca este aproape dublu față de Sibiu și cu aproximativ 600 de euro mai mare decât în Brașov, clasat pe locul 2 în topul întocmit de „Adevărul”.

Oraș Apartamente noi - euro/mp Apartamente vechi - euro/mp
Cluj Napoca 2.547 2.523
Brașov 1.933 1.725
Constanța 1.742 1.615
București 1.644 1.654
Craiova 1.562 1.494
Oradea 1.544 1.443
Timișoara 1.537 1.507
Iași 1.448 1.455
Sibiu 1.374 1.465

Românii se grăbesc să cumpere, de frica scumpirilor din 2024

Interesul românilor pentru achiziția de apartamente a crescut în noiembrie, de frica scumpirilor care vor veni în 2024 din cauza noilor măsuri fiscale.

În luna noiembrie am remarcat o creștere a solicitărilor de achiziții imobiliare și o accelerare a procesului de tranzacționare, fenomen direct influențat de noile măsuri fiscale care urmează să intre în vigoare din 2024. Chiar dacă, în general, cererea este mai mică în noiembrie, anul acesta am observat o creștere semnificativă atât din perspectiva cererii, cât și la capitolul costurilor apartamentelor de vânzare. Acest fapt reflectă adaptarea rapidă a pieței la modificările fiscale anticipate și intensificarea interesului pentru achizițiile imobiliare înainte de implementarea noilor măsuri fiscale din 2024”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 1% mai mare decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna noiembrie a.c. a fost de 1.644 de euro/metru pătrat, în creștere cu 1% față de luna anterioară și cu 9% față de noiembrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.654 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna octombrie 2023.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

CLUJ-NAPOCA: În luna noiembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.547 euro/metru pătrat, la fel ca cel din luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.523 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

IAȘI: Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 6% în luna noiembrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.448 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.455 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat față de anul trecut.

TIMIȘOARA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna noiembrie a.c. a fost de 1.537 euro, cu 4% mai mare față de luna noiembrie a anului trecut. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.507 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 12% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.933 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât cel din noiembrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 11% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.725 euro/metru pătrat.

SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.374 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.465 euro/metru pătrat, un preț cu 2% mai ridicat decât în luna noiembrie 2022.

CONSTANȚA: În luna noiembrie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.742 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 9% mai ridicate față de anul trecut, dar mai mici cu 3% față de luna octombrie 2023, ajungând la o valoare de 1.615 euro/metru pătrat.

ORADEA: În Oradea, în luna noiembrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 7% mai ridicate decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.544 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.443 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

CRAIOVA: În noiembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.562 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.494 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în noiembrie 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite