Țările G20 spun că sunt necesare peste 4 trilioane de dolari pentru tranziția energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniștrii Energiei au subliniat că „accesul la finanțare, în special pentru țările în curs de dezvoltare, este esențial pentru accelerarea eforturilor pentru tranziția energetică”.

Panouri solare. Foto: Pixabay
Panouri solare. Foto: Pixabay

Lumea are nevoie de investiții anuale de peste 4 trilioane de dolari pentru a finanța sectorul energetic pe măsură ce acesta trece la energia regenerabilă, se precizează în documentul adoptat în urma întâlnirii de sâmbătă a miniștrilor energiei G20 din India. 

Acesta notează că „G20 va lucra pentru a facilita accesul la finanțare pentru tehnologiile de energie curată existente, precum și cele noi și emergente, pentru a sprijini tranziția energetică”. „Luăm notă de raportul pregătit sub Președinția indiană G20 privind finanțarea sectorului energetic și de evaluarea conform căreia lumea are nevoie de investiții anuale de peste 4 trilioane de dolari, cu o pondere mare de surse regenerabile în mixul energetic primar”, se arată în document.

Miniștrii Energiei au subliniat că „accesul la finanțare, în special pentru țările în curs de dezvoltare, este esențial pentru accelerarea eforturilor pentru tranziția energetică”.

De asemenea, ei au vorbit sâmbătă despre necesitatea de a oferi tuturor statelor acces la energie și de a atinge neutralitatea carbonului până la mijlocul secolului XXI. 

"Credem cu tărie că securitatea energetică, stabilitatea pieței și accesibilitatea energetică trebuie să crească. În același timp, transformările energetice sunt necesare în urmărirea creșterii economice și a prosperității și asigurarea tuturor țărilor cu surse moderne de energie", se arată în text.

În plus, recunoaștem necesitatea urgentă a unei tranziții energetice într-o varietate de moduri pentru a ne ajuta la atingerea obiectivelor noastre de dezvoltare durabilă, precum și la zero emisii globale de gaze cu efect de seră și neutralitatea carbonului până la jumătatea secolului”, se arată în document.

Reuniunea miniștrilor energiei din țările G20 a avut loc în statul Goa. Tema sa a fost dezvoltarea energiei curate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite