Sute de angajați din industria de apărare protestează față de „Legea austerității”

0
Publicat:

Sute de angajați din industria de apărare au oprit lucrul miercuri, protestând față de „Legea austerității”, argumentând că măsurile fiscal-bugetare le reduce veniturile.

Angajați din industria de apărare, în salopete, protestând în curtea fabricii
Sute de angajați ai Carfil protestează miercuri față de noile măsuri fiscale. Foto BNS

Blocul Național Sindical informează că la această oră se află în desfășurare o manifestație de protest organizată de Sindicatul ICA, afiliat BNS, în fața sediului Societății CARFIL S.A, producător de tehnică militară.

Toți salariații, mai exact 470 de angajați din cadrul S. CARFIL S.A, au oprit lucrul pentru a protesta împotriva aplicării Legii 296/2023 („Legea austerității” - n. red.) la această unitate.

Legea, aplicată la societățile comerciale cu capital majoritar/integral de stat, din industria de apărare, conduce la scăderea veniturilor la bugetul de stat.

Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei și aprobat de Guvern, prin care se acordă o scutire societăților din industria de apărare de la aplicarea Legii 296/2023, scutește doar tichetele de masă și ajutoarele sociale acordate angajaților. Cele două excepții, nu ajută societatea comercială.

În prezent fiind mai multă nevoie de creșterea numărului de angajați, de menținerea plății orelor suplimentare și de acordarea de bonusuri salariale - având în vedere că numărul de comenzi a crescut semnificativ. Indiferanța față de aceste aspecte va face imposibilă onorarea comenzilor preluate de S. CARFIL S.A. Numărul comenzilor este mai mare, lucru care face ca volumul de muncă să crească și mai mult, iar angajații nu vor mai face ore suplimentare.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în calitatea sa, trebuia să inainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale”, arată sindicatul.

Un Memorandum similar celui despre care vorbesc sindicaliștii a fost inițiat la nivelul Ministerului Transporturilor pentru trei mari companii care au protestat sau au amenințat cu proteste față de noile măsuri fiscale care le reduc veniturile. Este vorba de exceptarea de la Legea austerității a angajaților CFR SA, Metrorex și Tarom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite