Suma uriaşă pe care Marea Britanie va trebui s-o plătească Uniunii Europene pentru a-şi încheia socotelile financiare post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: local.gov.uk
FOTO: local.gov.uk

Regatul Unit trebuie să plătească 47,5 miliarde de euro (56,2 miliarde de dolari) Uniunii Europene pentru încheierea socotelilor financiare post-Brexit, transmite UE, potrivit Reuters.

Conform sursei citate, în raportul bugtar consolidat al UE pentru 2020 se arată că Londra datorează această sumă în virtutea unei serii de prevederi ale unor articole pe care cele două părţi le-au accept în cadrul Acordului Retragerii regatului Unit din Uniunea Europeană.

Însă Trezoreria britanică insistă asupra faptului că încheierea socotelilor Brexitului vizează o sumă cuprinsă între 40,74 şi 45,40 miliarde de euro, scrie în ediţia de joi Financial Times (FT). Trezoreria nu a răspuns imediat la cererea Reuters pentru comentarii.

O primă plată - în valoare de 6,8 miliatrde de euro - urmează să fie efectuată în 2021, iar restul sumei urmează să fie achitată ulterior, se arată în raportul UE.

Suma de 47,5 miliarde de euro este cu mult mai mare decât cea estimată de britanici. Biroul pentru responsabilitate bugetară (OBR) din Marea Britanie a prezis în raportul său de perspectivă economică şi fiscală din martie 2018 că proiectul de lege se va ridica la 41,4 miliarde de euro.

Un acord comercial şi de cooperare între Marea Britanie şi UE a fost încheiat în decembrie, după mai bine de patru ani de negocieri acerbe şi neîncredere persistentă, deoarece Marea Britanie a încheiat 47 de ani de aderare la UE.

Marţi, Uniunea Europeană a cerut Londrei să ia în considerare un acord veterinar în stil elveţian cu Bruxelles cu privire la produsele agroalimentare pentru a pune capăt unui „război de mezeluri” post-Brexit asupra anumitor mărfuri care circulă între Marea Britanie şi provincia Irlandei de Nord. 

Tensiunea a crescut asupra acordurilor comerciale pentru Irlanda de Nord, în special pentru carnea refrigerată, deoarece graniţa deschisă a provinciei cu Irlanda, membră UE, este singura frontieră terestră a Marii Britanii cu UE şi vasta sa piaţă unică.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite