Subvenție pentru șoferii din Londra dacă renunță la mașinile vechi

0
Publicat:

Primăria Londrei derulează un program asemănător „Rabla” prin care acordă subvenții britanicilor care vor să își caseze mașina veche. Vom relata în acest articol ce sume sunt alocate și în ce condiții.

Un utilaj cu macara ridică o mașină veche pentru casare
Londra derulează un program de casare a vehiculelor vechi

Primăria Londrei va folosi £110 milioane din fondurile municipalității pentru a plăti un program de tip „rabla”, de finanțări pentru șoferii care își casează mașinile poluante, odată cu extinderea în Greater London a ULEZ – Ultra Low Emission Zone.

ULEZ este zona unde este permisă numai circulația vehiculelor care îndeplinesc cele mai noi norme de emisii poluante – Euro 3 pentru motociclete, Euro 4 pentru autoturisme pe benzină și camionete, Euro 6 pentru mașini pe motorină și camionete, scrie diasporaro.co.uk. Din 29 august, ULEZ va acoperi tot teritoriul Greater London, adică toate cele 32 de districte plus City of London.

Aceasta înseamnă că oricine conduce o mașină neconformă va trebui să plătească o taxă zilnică de £12,50. Compania Transport for London (TfL) estimează că, într-o zi obișnuită, aproximativ 160.000 de mașini și 42.000 de camionete vor fi pasibile de plata taxei ULEZ.

Subvenții de până la 9.500 de lire sterline

Programul de casare oferit de primărie constă în finanțări nerambursabile care merg de la £1.000 pentru proprietarii de motociclete până la £9.500 pentru proprietarii de microbuze. Ei primesc banii pentru a renunța la vehiculele lor în favoarea unora care respectă normele de mediu sau pentru a-și moderniza vechile vehicule astfel încât să fie conforme cu ULEZ.

De asemenea, programul oferă reduceri la transportul în comun, acces la cluburi auto, programe de abonament pentru biciclete, e-bike-uri și e-scootere. Conform TfL, noul sistem va ajuta persoanele cu venituri mici venituri și micile firme să treacă la un transport mai curat și să reducă poluarea aerului în oraș.

The Telegraph amintește că și în perioada 2019-2022 s-a desfășurat un program de casare la Londra, prin care primăria a cheltuit £61 milioane pentru casarea a circa 12.000 dintre cele mai poluante vehicule. La scara UK, primul astfel de program a avut loc în 2009-2010.

Programul actual de casare este împărțit în două categorii. Prima se aplică proprietarilor privați de autoturisme, motociclete și vehicule cu acces pentru scaunele cu rotile. Cea de-a doua se aplică micilor firme, antreprenorilor pe cont propriu și organizațiilor caritabile care dețin camionete sau microbuze.

Condiția pentru proprietarii privați de vehicule este ca ei să locuiască într-unul din cele 32 de districte din Londra sau în City of London și să beneficieze de unul sau mai multe dintre următoarele ajutoare: Universal Credit,  Armed Forces Independence Payment, Attendance Allowance, Carer’s Allowance, Child Tax Credit, Constant Attendance Allowance, Disability Living Allowance, Employment and Support Allowance, Housing Benefit, Income Support, Industrial Injuries Disablement Benefit, Jobseeker’s Allowance, Pension Credit, Personal Independence Payment, Severe Disablement Allowance, War Pensioners’ Mobility Supplement, Working Tax Credit.

Cum te poți califica

Ca să te califici, trebuie să ai o mașină, o motocicletă sau un vehicul accesibil pentru scaunele cu rotile, iar vehiculul să nu respecte normele de mediu pentru ULEZ. În general, aceasta înseamnă motociclete înmatriculate înainte de iulie 2003, mașini pe benzină înmatriculate înainte de 2006 și mașini pe motorină înmatriculate înainte de septembrie 2015. Poți verifica eligibilitatea mașinii sau a motocicletei tale prin intermediul instrumentului de verificare online al TfL.

Solicitanții eligibili pot revendica până la £1.000 pentru casarea unei motociclete, £2.000 pentru casarea unei mașini, £5.000 pentru casarea sau modernizarea unei camionete sau a unui vehicul accesibil pentru scaunele cu rotile. Alternativ, poți beneficia de o subvenție mai mică și poți solicita abonamente anuale de autobuz și tramvai pentru până la două persoane adulte, în valoare de peste £3.000.

Categoria deschisă firmelor, antreprenorilor individuali și organizațiilor nonprofit are aceleași cerințe privind originea – să aibă sediul într-unul din cele 32 de districte din Londra sau în City of London. Te califici dacă ai o microafacere (cu cel mult 10 angajați și cu o cifră de afaceri de până la £632.000), dacă ești un antreprenor pe cont propriu sau o organizație de caritate înregistrată la Charities Commission.

Vehiculele eligibile trebuie să fie o dubă ușoară (până la 3,5 tone) sau un microbuz (până la 5 tone) care nu îndeplinesc standardele de emisii ULEZ. Poți solicita apoi până la £5.000 pentru casarea sau modernizarea unei camionete ori pentru casarea sau modernizarea unui microbuz. Alternativ, puteți solicita până la £7.500 pentru a înlocui o camionetă cu una electrică și până la £9.500 pentru a înlocui un microbuz neconform cu o alternativă electrică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite