SUA dă în judecată Amazon pentru prejudicii aduse consumatorilor

0
Publicat:

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA a intentat marți un mult așteptat proces antitrust împotriva Amazon.com, acuzând retailerul online de prejudicierea consumatorilor prin prețuri mai mari, în cea mai recentă acțiune legală a guvernului american care are ca scop spargerea dominației Big Tech pe internet.

Etichetă Amazon prime pe colet
SUA dă în judecată Amazon pentru prejudicii aduse consumatorilor Foto: Shutterstock

Procesul era așteptat după ani de zile de plângeri potrivit cărora Amazon.com și alți giganți din domeniul tehnologiei au abuzat de poziția lor dominantă în domeniul căutării, al rețelelor sociale și al comerțului cu amănuntul online pentru a se situa pe lista celor mai profitabile companii care își desfășoară activitatea pe internet.

Procesul, la care s-au alăturat 17 procurori generali de stat, vine în urma unei investigații de patru ani și a unor procese federale intentate împotriva Google deținut de gigantul Alphabet și Facebook, deținut de Meta Platforms.

„FTC și partenerii săi statali spun că acțiunile Amazon îi permit să oprească rivalii și vânzătorii să scadă prețurile, să degradeze calitatea pentru cumpărători, să suprataxeze vânzătorii, să înăbușe inovația și să împiedice rivalii să concureze în mod corect cu Amazon”, a precizat agenția într-un comunicat.

FTC a declarat că solicită instanței să emită un ordin permanent prin care să dispună obligarea Amazon.com să înceteze comportamentul său ilegal.

De asemenea, FTC a afirmat că Amazon, fondată în 1994 și cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari, a pedepsit vânzătorii care încercau să ofere prețuri mai mici decât cele ale Amazon, făcând dificilă pentru consumatori găsirea vânzătorului pe platforma online.

Alte acuzații includ faptul că Amazon a acordat prioritate propriilor produse de pe platformele sale în detrimentul concurenților aflați de asemenea pe platformă.

În timp ce era studentă la drept, Lina Khan, președinta FTC, a scris despre dominația Amazon.com în comerțul cu amănuntul online pentru „The Yale Law Journal” și a făcut parte din personalul comisiei din Camera Reprezentanților care a redactat un raport publicat în 2020 în care se preconiza reținerea a patru giganți din domeniul tehnologiei: Amazon.com, Apple, Google și Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite