Virgil Popescu: Ordonanţa care interzice debranşările de la energie a fost adoptată

Virgil Popescu: Ordonanţa care interzice debranşările de la energie a fost adoptată

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că ordonanţa care prevede interzicerea temporară a consumatorilor de energie a fost aprobată în şedinţa de Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă prin care interzice temporar debranşările de la reţeaua de energie electrică şi de gaze şi prin care obligă furnizorii să recalculeze fără penalităţi facturile emise fără măsurile de plafonare şi compensare, în termen de 15 zile.
 
„Astăzi am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică neaplicarea mecanismelor de plafonare şi compensare. Furnizorii au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile. Pe perioada acesta se 15 zile se suspendă inclusiv o plată a acestora. Pentru a întâmpina eventuale abuzuri, pe perioada ordonanţei de plafonare şi compensare sunt interzise practic debranşările, de la data publicării în Monitorul Oficial”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu.

Concret, ordonanţa prevede:

- interzicerea debransărilor;
- recalcularea facturilor;
- neperceperea de penalităţi

Peste 2,2 milioane de facturi eronate

În urma controalelor efectuate de Comandamentul pentru Energie al ANPC, au început să apară primele rezultate, în sensul în care, pe lângă contravenţiile acordate, furnizorii au început să remită facturile corectate către populaţie.
 
La doar o săptămână de la înfiinţarea Comandamentului pentru Energie şi începerea controalelor, comisarii ANPC au finalizat 94 de acţiuni de control în întreaga ţară, alte 100 fiind în curs de derulare. Până acum, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii şi măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.
 
În urma verificărilor, unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie electrică din ţară a stornat 2.232.224 de facturi la care nu se aplicase compensarea/plafonarea de la 01.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în oglindă, de facturi calculate conform normelor legale în vigoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările