Transgaz: Consumul de gaze va creşte în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi, ceea ce impune exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului. Foto gov.ro
Premierul Ludovic Orban, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului. Foto gov.ro

Consumul de gaze al României va creşte cu peste 8 miliarde metri cubi în următorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent, a declarat Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz SA.

Afirmaţia a fost făcută cu ocazia vizitei la sediul din Bucureşti al companiei a premierului Ludovic Orban, alături de Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase. 

“Consumul de gaze în România va creşte în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creştere foarte mare, de circa 80%. (…) Din partea populaţiei sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde metri cubi, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi”, a spus Ion Sterian.

Cu acest prilej, Ludovic Orban, a declarat: “Transgaz are proiecte de investiţii în cursul acestui an în valoare de 1,1 miliarde de euro, proiecte de investiţii extrem de importante, care vizează atingerea unor obiective nu numai de interes naţional, ci şi unor obiective care sunt în beneficiul Uniunii Europene (…).

Salut finalizarea unui proiect de suflet – gazoductul Ungheni-Chişinău, care va permite cetăţenilor Republicii Moldova să beneficieze de gazul românesc. (…) “. Totodată, Prim-Ministrul României s-a referit şi la celelalte proiecte de dezvoltare extrem de importante de investiţii pe care le derulează compania, dând drept exemplu gazoductul Tuzla-Podişor: 

“(…) Am să mă refer la proiectul de extindere a reţelei prin gazoductul Podişor – Tuzla, cu o lungime de 308 kilometri, care face legătura între zăcământul de gaz pentru care există licenţă de explorare şi exploatarea pentru consorţiul Exxon OMV, un zăcământ extrem de important, deci face legătura între zăcământul de gaz de la Marea Neagră şi conducta BRUA, gazoductul BRUA.

Un proiect extrem de important, care reprezintă un angajament din partea noastră că susţinem această investiţie de începere a exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, asigurând conectarea zăcămintelor de gaz într-un termen coordonat cu termenul începerii exploatării, cu, practic, reţeaua de transport europeană de gaz natural”.

În urma vizitei de lucru, premierul Ludovic Orban a vorbit şi despre planul de lucrări la dezvoltarea magistralelor de gaze pe care le desfăşoară SNTGN Transgaz SA, prin care se urmăreşte conectarea cât mai multor localităţi la Sistemul Naţional de Transport gaze naturale:

„Sunt tronsoane cum sunt Pojorâta – Vatra Dornei; Sighetul Marmaţiei – Vişeu – Borşa, tronson de 89 de km, tronsoane care urmăresc conectarea, cum e tronsonul Vaslui – Iaşi, un tronson de 95 de km, care este aproape finalizat, tronsonul Techirghiol – Pecineaga, Craiova – Segarcea, care este aproape finalizat şi, de asemenea, continuarea cu tronsonul Segarcea – Calafat, cu o lungimea de 90 de km. Este aproape finalizat tronsonul de gazoduct care face legătura între Mintia şi Brad, permiţând, în sfârşit, conectarea la reţeaua de gaz a tuturor localităţilor din jurul Bradului şi de pe traseul gazoductului”.

Prim-Ministrul României s-a referit şi la gazoductul BRUA, subliniind importanţa europeană a acestui proiect:

“Investiţiile Transgaz depăşesc oarecum interesul naţional, este vorba de proiectul BRUA, proiectul BRUA care se desfăşoară pe teritoriul a patru ţări – Bulgaria, România, Ungaria, Austria.

Obiectivul BRUA a fost acela de a asigura diversificarea surselor de gaz pentru ţările europene, prin asigurarea legăturii între conducta TAP care aduce gazele din Azerbaidjan cu, să spun, Baumgarten, care este practic un punct de conectare de unde gazul se poate duce în toată reţeaua europeană de gaz. Şi aici pot să vă spun că din discuţiile pe care le-am avut cu domnul director general, pot să vă spun că pe teritoriul României investiţia, prima fază a conductei BRUA, se va finaliza în cursul acestui an, sperăm noi până în 25 noiembrie”.

La rândul său, Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului României – Autoritatea Publică Tutelară a SNTGN Transgaz SA, a arătat că “la 1 iulie, Executivul a lansat Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, un proiect pe 10 ani, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, context în care Transgaz şi-a propus proiecte de extindere a reţelei de peste 17 miliarde de lei până în 2026.

Antonel Tănase a arătat că “numai în anul 2020 sunt recepţionate proiecte în valoare de 1,1 miliarde de euro”. Potrivit Secretarului General al Guvernului României, “aproximativ 5,6 milioane de cetăţeni români vor beneficia, până în 2026, de gaze naturale româneşti”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite