Tichete de la Rabla pentru electrocasnice, vândute pe internet. AFM: Nu putem opri fenomenul, dar să ştie că nu au cum să le folosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Internetul s-a umplut de anunţuri de vânzare a voucherelor pentru diferitele aparate din programul „Rabla pentru electrocasnice", care a debutat pe data de 14 mai în acest an.

Zeci de astfel de anunţuri sunt postate, pe site-uri de mica publicitate, în situaţia în care aceste tichete nu se emit în formă fizică şi sunt nominale. Sunt şi super-oferte: cei interesaţi pot cumpăra un voucher, împreună cu un aparat electrocasnic vechi, ce trebuie predat în schimbul celui nou. 

Andrei Iorgulescu, director general al Administraţiei Fondului pentru Mediu, a declarat la Digi24 că aplicaţia utilizată în acest an are mai multe chei de securitate, adică persoana îşi introduce cartea de identitate scanată, iar aplicaţia verifică aceste date cu cele introduse manual.

„Plus că, şi în magazin, şi atunci când se livrează echipamentele se face identificarea persoanei.", a spus el.

Dacă o persoană cumpără un voucher, când va vrea să îl utilizeze va vedea că nu poate, a explicat directorul AFM.

„Românul e inventiv şi ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să ştie că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără. Nici nu e rentabil când îl cumperi, pentru că scazi valoarea finanţării, adică beneficiezi de finanţare redusă, adică a plătit deja în avans o parte din suma respectivă", a spus directorul AFM.

Andrei Iorgulescu a precizat că vânzarea acestor vouchere este ilegală, pentru că ele au un cod unic de identificare, în baza CNP.

Întrebat dacă pot fi sancţionaţi cei care le vând sau cei care le cumpără, Iorgulescu a răspuns: "În principiu, nu avem pârghii pentru că nu e de competenţa noastră. Din perspectiva programului, sancţiunea e lipsirea de utilizare a voucherului. Mai departe sunt alte instituţii care se pot pronunţa în legătură cu utilizarea unui voucher la care o persoană nu are dreptul".

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a transmis, în urmă cu câteva zile, că cei care încearcă să vândă voucherele primite prin programul Rabla pentru electrocasnice vor fi sancţionaţi, pentru că vânzarea este ilegală.

El a menţionat că aceste vouchere sunt nominale, iar cei care încearcă să le vândă comit o ilegalitate, subliniind că ministerul va face tot posibilul să prevină vânzarea voucherelor şi sancţionarea celor care fac acest lucru.

„Nu poţi să faci o mare afacere, că să vinzi un voucher de 400 de lei…na, mai faci, nu ştiu 100, 200 de lei. Dar nu este corect, nu este legal şi vom face orice ca să prevenim şi să sancţionăm dacă se întâmplă aşa ceva”, a spus ministrul Mediului, la Prima TV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite