Tarom este pe pierdere şi în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania ariană de stat Tarom va încheia şi acest an pe pierdere, după ce anul trecut a raportat un rezultat negativ de 91 de milioane de lei, deşi traficul de pasageri a crescut în primele cinci luni cu 26% faţă de intervalul similar din 2009, a declarat directorul general al companiei, Ruxandra Brutaru.

„Nu cred că o să reuşim să trecem pe profit anul acesta. Datele IATA (n.red. - Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni ) indică un an la fel de dificil ca şi în 2009. Din păcate, aceasta este situaţia cu care ne confruntăm", a declarat Ruxandra Brutaru. Oficialul Tarom nu a specificat valoarea exactă a pierderilor înregistrate, dar a punctat faptul că, în ciuda acestora, compania şi-a majorat veniturile ca urmare a creşterii numărului de călători. „Tona de petrol a crescut 211 dolari în primul trimestru faţă de anul trecut. De asemenea, dolarul a urcat în raport cu euro, iar companiile aeriene fac plăţile în dolari", a declarat directorul general al Tarom.

Nici pentru perioada următoare Brutaru nu este prea optimist. „Planurile noastre sunt făcute pe trei şi cinci ani. Deocamdată este foarte greu de făcut previziuni în ceea ce priveşte obţinerea de profit", a declarat Ruxandra Brutaru.

Tarom îşi stabilise şi anul trecut ca obiectiv trecerea pe profit, după ce în 2008 a avut pierderi de 6,3 milioane de  lei. Ultimul an de profit pentru Tarom a fost 2007, când câştigul companiei s-a plasat la 72,6 milioane de lei.

 

Tarom estimează totuşi că îşi va creşte cota de piaţă în acest an cu trei puncte procentuale, la 23%.

La 9 iunie Tarom anunţa că mizează în acest an pe o creştere cu 21% a numărului de pasageri transportaţi faţă de 2009, de la 1,7 milioane la 2,1 milioane de călători.

Compania, deţinută de Ministerul Transporturilor, a bugetat profit pentru acest an, respectiv un câştig brut de 19,8 milioane de lei.

IATA pariază pe creştere

În ciuda faptului că Brutaru a spus că şi studiile IATA indică un an 2010 la fel de prost ca şi 2009, asociaţia a revizuit estimările financiare pentru acest an, la un profit de 2,5 miliarde de dolari, faţă de prognoza din martie, care indica pierderi de 2,8 miliarde de dolari.

Motivul principal al revizuirii este revenirea bruscă a cererii de a călători, mult mai mare decât cea anticipată.

„Profitul reprezintă o margine netă de doar 0,5%, care este departe de o profitabilitate durabilă. În al doilea rând, o mare parte din industrie încă înregistrează pierderi majore. O economie inactivă, grevele, dezastrele naturale şi criza au lăsat operatorii aerieni să se lupte cu o pierdere anticipată de 2,8 miliarde de dolari", a declarat directorul general al IATA, Giovanni Bisignani.

Totodată, asociaţia a majorat estimarea referitoare la veniturile companiilor aeriene din acest an, de la 522 miliarde de dolari, în martie, la 545 miliarde de dolari. Rezultatul este mai mare decât cel consemnat anul trecut, de 483 miliarde de dolari, dar sub cel din 2008, de 564 miliarde de dolari.

IATA estimează că traficul de pasageri va avansa cu până la 7,1% în acest an, în creştere faţă de previziunea din martie, care indica o îmbunătăţire de 5,6%.

A intrat în Sky Team

Tarom a semnat, astăzi, acordul de aderare în Alianţa SkyTeam, astfel încât pasagerii companiei vor avea acces la o reţea globală compusă din 898 de destinaţii din 169 de ţări.

Tarom este cel de-al 13-lea membru al Alianţei şi adaugă reţelei SkyTeam 12 destinaţii din România şi Republica Moldova, respectiv Baia Mare, Bacău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava, Satu Mare, Târgu Mureş, Timişoara şi Chişinău.

Procesul de preaderare a durat doi ani. "Tarom intră în această Alianţă pentru ca produsul companiei să fie vandabil pe pieţe unde nu este cunoscut, cum ar fi Asia sau America de Nord, deci vor creşte vânzările", a mai spus şeful Tarom.

Pentru acest an, operatorul aerian estimează un trafic de două milioane de pasageri şi un grad de încărcare de peste 60%.

Din Alianţa SkyTeam mai fac parte Aeroflot, Aeromexico, Air Europa, Air France, Alitalia, China Southern, Czech Airlines, Delta Air Lines, Kenya Airways, KLM, Korean Air şi Vietnam Airlines.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite