Stiglitz: Europa se va îndrepta spre un dezastru dacă insistă pe austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, crede că dacă Europa va insista asupra măsurilor de austeritate se va îndrepta către un dezastru economic.

Stiglitz crede că una din soluţiile de ieşire din criză ar fi crearea unui fond de solidaritate extins la nivel european. Acest fond, alimentat în perioadele de calm, va permite ajutarea ţărilor cu probleme, a adăugat laureatul Premiului Nobel.

„Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Dacă va continua pe acest drum, se îndreaptă spre dezastru. Ştim, după Marea Depresiune din anii '30, că aşa ceva nu trebuie făcut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, şi nu de austeritate, care duce la creşterea şomajului şi la accentuarea depresiunii", a declarat Joseph Stiglitz, pentru publicaţia franceză Le Monde. De asemenea, lauratul Premiului Nobel a dat exemplu Statelor Unite ale Americii (SUA) care, potrivit lui, se implică mult mai mult când este vorba de o criză. „În SUA, când unul dintre state este în dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Viabilitatea proiectului european este ameninţat, mai întâi de toate, de lipsa de solidaritate", a punctat Stiglitz.

Referitor la moneda unică europenă, Stiglitz apreciază că Europa se îndreaptă către o direcţie greşită.

„Adoptând euro, statele zonei euro au renunţat la două instrumente de politică economică: cursul de schimb şi ratele dobânzilor. De aceea trebuie găsit un mod de adaptare la conjuctură şi nevoi, mai ales că autorităţile de la Bruxelles nu a ajuns prea departe în privinţa reglementării pieţelor, considerate omnipotente", a afirmat Stiglitz.

Economistul consideră, de asemenea, că deprecierea euro este un lucru foarte bun pentru Europa, de care vor beneficia cel mai mult Franţa şi Germania. „Este cel mai bun lucru care putea veni, de care Grecia şi Spania, pentru care turismul reprezintă o sursă importantă de venituri, pot beneficia, de asemenea", a adăugat Stiglitz.

În ceea ce priveşte problemele fiscale ale unor state din zona euro, Stiglitz apreciază că scenariul cel mai probabil este intrarea în incapacitate de plată.

„Rata şomajului în rândul tinerilor se apropie de 30% în Grecia, iar în Spania depăşeşte 44%. Va fi un moment când autorităţile de la Atena, Madrid şi Lisabona se vor întreba serios dacă este în interesul lor continuarea programelor impuse de Fondul Monetar Internaţional şi de Bruxelles, şi dacă nu este mai bine să redevină stăpânii propriilor politici monetare", a punctat economistul.

Referindu-se la Spania, Stiglitz consideră că ieşirea statului din criză este condiţionată de revenirea economică a Europei. În aceste condiţii, autorităţile spaniole trebuie să încurajeze investiţiile, pentru a sprijini economia, şi nu să frâneze creşterea economică prin măsuri de austritate. „Spania nu poate fi acuzată de lipsa disciplinei bugetare, având în vedere că a prezentat excedent bugetar înaintea crizei economice", a conchis Joseph Stiglitz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite