România ar putea ajunge la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a trimis astăzi României avize motivate privind încălcarea directivelor UE referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi a gazelor naturale, şi ar putea trimite România în faţa Curţii Europene de Justiţie dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

CITEŞTE ŞI:

Liberalizarea preţurilor va aduce facturi mai mari la energie şi gaze pentru majoritatea românilor

România ar putea ajunge la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

FMI a cerut Guvernului un plan clar de privatizare a companiilor de stat şi de liberalizare a pieţei energetice

Companiile din energie şi gaze cer majorarea cu două cifre a preţurilor pentru consumatorii industriali

„Comisia a trimis astăzi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le îndemna să-şi respecte obligaţia juridică. Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă statele membre nu se conformează, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene“, se arată într-un comunicat emis astăzi de Executivul UE.

Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011, se arată în comunicat.

Până în prezent, România, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.

Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat la începutul acestei luni că perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013, a adăugat acesta, potrivit Mediafax.

Fondul Monetar Internaţional cere scumpirea energiei încă din acest an şi liberalizarea pieţei până în 2017. „România nu-şi mai poate permite să amâne liberalizarea pieţei de energie“, a spus la începutul lunii Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bucureşti, arătând că investitorii nu vor veni cu bani decât dacă găsesc un mediu prielnic, adică preţuri mari.

Franks a anunţat atunci că Guvernul a început procesul de liberalizare treptată a preţurilor la energia electrică şi că tarifele vor creşte încă din acest an.

„Consumatorii industriali vor mai plăti preţuri reglementate până la finele lui 2013. Pentru casnici, dereglementarea începe în 2013 şi se va termina în 2017. Vor fi protejaţi consumatorii vulnerabili", a mai spus şeful misiunii FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite