România, foarte aproape de reluarea exporturilor de carne şi produse din carne către SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calarasi se anunta scumpiri inainte de paste la carne foto industriacarnii.ro

România a parcurs toate etapele finale ale procesului pentru reluarea exportului de carne în Statele Unite ale Americii, experţilor Serviciului de Siguranţă şi Inspecţie (FSIS)  în România, informează ANSVSA.

În perioada 31 august – 29 septembrie 2021 s-a desfăşurat în România misiunea de audit atât online cât şi vizite la faţa locului în unităţi şi laboratoare, organizată de experţii din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) - Serviciul de Siguranţă şi Inspecţie (FSIS) a Alimentelor, în vederea restabilirii echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii din România, cu sistemul american.

Misiunea de audit a fost solicitată de către ANSVSA în vederea redeschiderii pieţei din Statele Unite ale Americii pentru carnea şi produsele din carne din ţara noastră. 

Aceasta se înscrie în suita de demersuri întreprinse de serviciile veterinare pentru a identifica şi deschide noi pieţe de desfacere pentru produsele româneşti.

În contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane în ţara noastră, redeschiderea pieţei SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii şi procesatorii din industria de profil din ţara noastră.

Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul că nu au fost identificate deficienţe de sistem, au fost prezentate de experţii FSIS în şedinţa de închidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie.

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, va fi transmis Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru observaţii şi comentarii.

În condiţiile în care cele două părţi vor conveni asupra conformării la cerinţele  componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii. 

Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicaţii în 31 august 2021, în sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanţa a 6 componente de echivalenţă a sistemului veterinar:

1. Prezentarea generală a autorităţii competente centrale (ANSVSA) – Organizarea, baza legală privind organizarea şi administrarea autorităţii competente centrale.

2. Legislaţia privind acest domeniu (operarea sistemului de inspecţie, standardele produselor, etichetarea şi manipularea acestora).

3. Verificarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor din domeniul cărnii şi al produselor din carne.

4. Verificarea elaborării şi implementării sistemului HACCP (Analiza pericolelor şi punctelor critice de control).

5. Programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substanţe chimice/Laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din reţeaua ANSVSA.

6. Programul ANSVSA privind testarea microbiologică, respectiv programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală.

În perioada derulării misiunii, experţii FSIS au auditat 5 unităţi din domeniul cărnii şi al produselor din carne (abatoare şi unităţi de procesare) din judeţele: Timiş, Sibiu, Prahova, Bacău şi Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova şi Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Reprezentanţii ANSVSA au însoţit experţii FSIS pe tot parcursul desfăşurării misiunii de audit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite