Articol publicitar

Răspunderea Extinsă a Producătorului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu revoluţia industrială, modelul de creştere după care s-a realizat dezvoltarea economiei mondiale a fost ”exploatează- produ-consumă şi aruncă”, un model liniar bazat pe concepţia că resursele sunt abundente, disponibile şi ieftin de eliminat ca deşeuri.

Deşeul - o resursă la locul nepotrivit” pare a fi motto-ul avut în vedere de Comisia Europeană atunci când a adoptat Directiva 2008/98/CE, care a modificat fundamental politica şi strategia în domeniul gestiunii deşeurilor. De fapt, unul dintre obiectivele Directivei este de tranziţie către “o societate a reciclării”, urmărind evitarea generării de deşeuri şi utilizarea lor ca resursă.

Comisia Europeană a adoptat în iulie 2014 propunerile menite să transforme Europa într-o economie circulară, toate resursele putând fi gestionate mai eficient prin abordarea conceptului de ciclu de viaţă şi a răspunderii extinse a producătorului. Aceasta înseamnă că  producătorii sunt responsabili pentru produsul pe care îl pun pe piaţă.

Prin implementarea pachetului de economie circulară propus de Comisia Europeană şi a ţintelor de reciclare a deşeurilor, ca măsură de utilizare eficientă a resurselor şi de responsabilizare a producătorului, se estimează  crearea a 580.000 de noi locuri de muncă şi reducerea consistentă a cererilor de resurse naturale (ţintă de reciclare a deşeurilor municipale – 70%, a deşeurilor din ambalaje – 80% până în 2030 şi interzicerea depunerii deşeurilor reciclabile la gropile de gunoi până în 2025). 

Dl Janez Potočnik, Comisar pe Mediu în 2014, declara la momentul respectiv: ”Dacă dorim să concurăm, trebuie să utilizăm în mod optim resursele de care dispunem, iar aceasta înseamnă reciclarea lor pentru a li se da din nou o utilizare productivă, şi nu îngroparea lor în depozite de gunoi ca deşeuri”.

La începutul lunii decembrie 2014, Preşedintele Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, a anunţat intenţia de a retrage Pachetul de Economie Circulară, urmând ca la finalul anului 2015 să vină cu o nouă propunere.

Dl. Ionuţ Georgescu, Director General Intersemat S.A. întrebat de circumstanţele care se poate crea în urma retragerii Pachetului de Economie Circulară, spune: “Dacă în contextul legislativ actual, cu o ţintă de reciclare a deşeurilor municipale de 50%, România reuşeşte să recicleze cu puţin peste 1%, care va fi procentul de reciclare în anii următori dacă obiectivele şi presiunea din partea legii scad? Cred că este nevoie de obiective ambiţioase şi de legislaţie strictă pentru ca situaţia din ţările cu un procent mic de reciclare să se apropie de obiectivele ce asigură sustenabilitatea mediului”.

În momentul de faţă, cadrul legislativ care reglementează fluxurile de deşeuri este dat de Directiva 2008/98/CE, transpusă în legislaţia românească prin Legea nr. 211/2011 privind gestionarea deşeurilor şi care este completată de prevederile legislative în ceea ce priveşte mai ales răspunderea extinsă a producătorului.

Astfel, dintre obligaţiile producătorilor/ importatorilor de ambalaje se pot aminti:

  • responsabilitatea organizării unui sistem pentru colectarea, în vederea reutilizării multiple, a ambalajelor
  • responsabilitatea pentru întreaga cantitate de deşeuri generate de ambalajele pe care le introduc pe piaţa naţională.

“Responsabilităţile operatorilor economici se pot realiza fie individual, pentru deşeurile de ambalaje rezultate de la propriile produse pe care le introduc pe piaţă, fie prin transferul responsabilităţii către o companie de preluare responsabilitate care are obligaţia îndeplinirii acestor obiective clare în numele producătorului pe care îl reprezintă”, declară Ionuţ Georgescu – Director General al unei dintre principalele societăţi de preluare responsabilitate pe deşeuri de ambalaje.

Întrebat care va fi rolul Societăţilor de Preluare Responsabilitate în cazul scăderii ţintelor de reciclare şi valorificare impuse de lege: “Nu cred că se poate vorbi de o scădere a ţintelor de reciclare şi valorificare. Cel mult se vor menţine obiectivele actuale de reciclare şi valorificare materială a deşeurilor de ambalaje şi de interzicere a eliminării în depozitele de deşeuri a materialelor reciclabile. România, atât la nivel de producători, distribuitori, consumatori dar şi autorităţile publice trebuie să înlocuiasca conceputul de a face diferite lucruri cu a face lucrurile diferit (to do different things and to do things differently). Intersemat S.A., societate de preluare a responsabilităţii va continua să asigure în numele producătorilor atingerea obiectivelor de reciclare şi valorificare a deşeurilor, spijinind Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului  în respectarea obligaţiilor impuse de Comisia Europeană”, declară dl Ionuţ Georgescu, Director General Intersemat S.A.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite