Protest inedit: Guvernul Dăncilă a primit lingoul de aur de la activiştii nemulţumiţi de noul proiect de lege a minelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Declic şi Mining Watch România
FOTO: Declic şi Mining Watch România

Membrii comunităţii Declic şi activiştii Mining Watch România au dus, joi, la Ministerul Economiei, un lingou de aur. Evenimentul a fost realizat în semn de protest faţă de noul proiect de lege a minelor care acordă privilegii excepţionale industriei miniere.

„Reprezentanţii ministerului Economiei au refuzat să discute membrii celor două asociaţii, deşi li s-a solicitat audienţă încă de la începutul săptămânii”, susţin activiştii.

Guvernul Dăncilă a pus în dezbatere publică o nouă lege a minelor care acordă privilegii fără precedent companiilor miniere. Vechea lege specială pentru Roşia Montană, care a generat amplele proteste din 2013, a revenit pe agenda Guvernului. În plus, legea cuprinde prevederi dorite acum de întreaga industrie minieră, nu doar de una dintre companii. 

“Citind articolele legii poţi vedea şi ce companii ar beneficia de prevederi, în funcţie de problemele juridice pe care ştim că le întâmpină. De exemplu, Gabriel Resources ar prefera un compromis cu statul român în arbitrajul de la Washigton şi reluarea activităţii. Noua lege a minelor le oferă garanţii că mina lor ar deveni de interes public naţional şi ar putea să îi exproprieze pe cei din Roşia Montană care nu vor să-şi vândă pământurile şi casele.

Deva Gold are proiectul minier Certej blocat din pricină că nu poate tăia peste 165 de hectare pentru amplasarea iazurilor de decantare cu cianuri. Noua lege le-ar aduce mult doritele derogări de la Codul Silvic. Samax România, companie ce intenţionează exploatarea zăcământului de la Rovina, şi-a anunţat eşecul în a atrage 10 milioane de dolari pe bursă pentru realizarea studiilor necesare. Noua lege elimină obligativitatea realizării studiilor de mediu, de impact social sau economic. Şi lista poate continua la nesfârşit”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, reprezentant Mining Watch România.

Dacă acest proiect de lege este adoptat, companiile vor putea, după ce primesc acordul Guvernului, să exproprieze cetăţenii de casele şi terenurile lor dobândite legal. Practic, exploatarea unei resurse minerale făcute pentru profitul unei corporaţii private va prima în faţa dreptului la proprietate al cetăţenilor români, garantat prin Constituţie. Oamenii care vor refuza să-şi vândă proprietăţile vor putea fi şi scoşi cu forţa, cu ajutorul Jandarmeriei, din casele pentru care au muncit toată viaţa.

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG) condus de Toni Greblă şi de Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă. Munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea d-lui Găbudeanu, fost funcţionar public care acum se află (simultan) şi în serviciul Guvernului şi al Deva Gold, operator minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej. Bogdan Găbudeanu a fost detaşat special la Guvern pentru a lucra la legislaţia minieră, după cum reiese dintr-o investigaţie Newsweek.

Toni Greblă este acelaşi care care a iniţiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licenţă de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetăţeni de bunuri imobile dobândite legal [4]. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eşuate: celebra lege specială pentru Roşia Montană (2013) şi legea minelor respinsă la rândul său în Marţea Neagră (10 decembrie 2013). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite