Previziunile CFA pentru perioada următoare. Cât va mai creşte cursul valutar şi cu cât se vor mai scumpi produsele

Previziunile CFA pentru perioada următoare. Cât va mai creşte cursul valutar şi cu cât se vor mai scumpi produsele

Analiştii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, precum şi o evoluţie, în termeni reali, a PIB, în anul 2022, redusă la 2,3%, potrivit Indicatorului de Încredere Macroeconomică al CFA România.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, componenta de anticipaţii a indicatorului de incredere macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania şi-a continuat scăderea şi în luna aprilie. De asemenea, anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, rata anticipată a inflaţiei atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobândă de către Banca Naţională în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.
 
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA România a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului.
 
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%, în condiţiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării raportului trimestrial asupra inflaţiei.
 
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 82% dintre participanţii anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.
 

 

Actual

 Anticipatii

Evolutia PIB (real)

 5,9%

2,3%

Deficit Bugetar

6,7%

 6,9%

Curs EUR/RON

 4,9417

 5,0584

Rata inflatiei

13,76%

8,43%

ROBOR 3M

 5,90%

5,41% 

Randament 5Y RON

 7,95%

6,74% 

Randament 10Y RON

7,96%

7,13% 

 
”Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (13%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate”, arată asociaţia.
 
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB, în anul 2022, s-a redus la 2,3%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările