Preţul şi viteza internetului în lume. Cum stă România, ţara cu o viteză cosmică

Preţul şi viteza internetului în lume. Cum stă România, ţara cu o viteză cosmică

România are cea mai mare viteză maximă a internetului din lume, ea fiind disponibilă şi la unul dintre cele mai mici preţuri la nivel global, arată un raport.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum 20 de ani doar 4% din oameni în lume au avut acces la internet. În anul 2019 populaţia internauţilor din lumea întreagă numără peste 4,5 miliarde de persoane, ceea ce reprezintă 58,8% dintre toţi locuitorii Pământului.

Cât de mare este povara accesului la internet în zilele noastre pentru buget? Unde costă cel mai puţin navigarea pe internet? În ce ţări accesul la internetul foarte rapid este posibil? Este adevărat că în România internetul nu este scump? Analiticii de la Picodi.com au verificat preţurile celor mai mari 233 de furnizori ai internetului, în 62 de ţări de ţări ale lumii şi au răspuns la întrebările de mai sus.

În clasificare au fost luate în considerare ofertele internetului nelimitat pentru acasă fără televizor şi telefon.

Viteza cosmică

Cu o viteză a conexiunii de 1 Gb/s, un plic de 1 GB, în teorie, se poate descărca în 8 secunde. Această opţiune este una dintre cele mai mari oferite pe piaţă. Specialiştii au verificat doar în ce ţări este disponibil un astfel de internet pentru utilizatorii individuali şi cât costă.

Din datele Picodi.com reiese că internetul cu o viteză de 1 Gb/s este, în multe ţări, un beneficiu de lux. În 22 din 44 de ţări, în care furnizorii prezintă în oferta sa acest tarif, costul lunar al unei astfel de conexiuni trece de suma de 50 euro. Cele mai scumpe, luând în considerare acest aspect, sunt Austria şi Australia cu preţuri de 199 euro respectiv 209 euro pe lună. În schimb, cel mai ieftin şi mai rapid internet este disponibil în România la un preţ de doar 8 euro/lună. În Polonia abonamentul de 1 Gb/s face parte din cele relativ ieftine – 18,5 euro/lună.

Internetul până la 20 euro lunar

Ofertele pe care Picodi le-a găsit au fost analizate, de asemenea, sub un alt aspect. Specialiştii au verificat ce viteză a internetului ne putem permite cu 20 euro/lunar (aproximativ 95 lei/lună). Dintre 62 de ţări luate în considerare în cercetare, din clasificarea de mai jos au fost excluse 20 de ţări. Printre acestea se află Australia, Brazilia, Germania, Elveţia, Chile, Italia, Portugalia, SUA şi Republica Africii de Sud – aici preţul internetului depăşeşte 20 euro/lună. Graficul de mai jos prezintă rezultatele pentru diferite ţări.

Internet de calitate superioară, adică 1 Gb/s la un preţ mai mic de 20 euro/lună, este disponibil în Polonia, România, Republica Moldova, India, Ungaria, Letonia şi Ucraina. În Rusia există, de asemenea, posibilitatea achiziţionării unui internet rapid de 890 Mb/s, iar în China şi Lituania – 600 Mb/s.

100 Mb/s ar trebui să fie suficient pentru toţi

Confortul navigării pe internet este influenţat de mai mulţi factori. Acestea sunt: viteza tarifară nominală, tehnologia aplicată pentru conexiunea la reţea, interferenţa semnalului wireless, încărcătura reţelei, dar şi calitatea paginii vizitate şi distanţa faţă de serverul acesteia.

Conform datelor platformei Speedtest.net, viteza globală a internetului prin cablu este de 70 Mb/s (decembrie 2019). În schimb, în majoritatea ţărilor, cea mai des oferită viteză a internetului este de 100 Mb/s – 55 din 62. Astăzi o astfel de viteză permite navigarea succesivă pe paginile online, de pe câteva dispozitive în acelaşi timp şi urmărirea platformelor de streaming la cea mai bună rezoluţie 4K (Ultra HD).

Ceea ce este interesant este că în unele ţări precum Polonia, România, Franţa şi Singapore, furnizorii mari de internet nu mai oferă o viteză „atât de mică” a internetului. În Polonia şi în România, viteza minimă este de 150 Mb/s, în Franţa – 200 Mb/s, iar Singapore – 500 Mb/s. În schimb, în ţări precum Tadjikistan, Turkmenistan şi Vietnam, viteza de 100 Mb/s nu este disponibilă în mod obişnuit.

Printre ţările care plătesc cel mai mult pentru accesul la internet cu o viteză de 100 Mb/s se află Republica Africii de Sud – în medie 79 euro/lună. Peste 62 euro/lună plătesc locuitorii Europei de Nord – Islandei şi a Norvegiei.

La polul opus, pentru un internet destul de rapid, 100 Mb/s, plătesc utilizatorii ţărilor europene de est precum Republica Moldova (8,74 euro/lună), Rusia (6,96 euro/lună) şi Ucraina (5,60 euro/lună).

Dacă am lua în considerare Polonia şi România cu viteza lor „minimă” a internetului 150 Mb/s, s-ar plasa ele în partea de jos a clasamentului (10,63 euro/lună în Polonia şi 8 euro/lună în România).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: