Popescu: Începând cu sfârşitul anului trecut, avem un prim culoar de transport gaze / Ne propunem să reducem cât mai mult dependenţa de gazul rusesc

Popescu: Începând cu sfârşitul anului trecut, avem un prim culoar de transport gaze / Ne propunem să reducem cât mai mult dependenţa de gazul rusesc

FOTO Gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România se pregăteşte să nu mai fie dependentă de gazul rusesc, iar pentru aceasta a stabilit deja rute de transport gaze din alte zone, iar exploatarea din Marea Neagră este prioritară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Virgil Popescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că a fost în diferite ţări pentru a aduce gaz din alte surse şi nu din Rusia. 

”Acum este primăvară, e frumos, vin concediile, dar ne întoarcem şi dăm drumul la centrală. Iar când dăm drumul la centrală trebuie să ne asigurăm că depozitele au minim 80 la sută. (...) Evident suntem atenţi la diversificarea rutelor de aprovizionare. Şi aici lucrăm încă de la sfârşitul anului trecut la acest lucru. Aţi văzut că am tot fost în diverse turnee, în Azerbaijan, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, în Turcia, deci discutăm să aducem gaz din alte surse decât sursele gazului rusesc în România”, a declarat Virgil Popescu. 

Ministrul Energiei a precizat că a fost stabilit un prim culoar de transport gaze. 

”Nu avem decât două rute de transport (...) Până la sfârşitul anului trecut, România nu avea altă posibilitate de a aduce gaz decât din Federaţia Rusă. (...) Începând cu sfârşitul anului trecut, România are un prim culoar de transport, culoarul interbalcanic, de a putea aduce gaze prin Turcia, Turcia - Bulgaria-România. (...) În acest moment avem culoare de aprovizionare. Discutăm cu partenerii noştri bulgari, colegii din UE, discutăm cu partenerii turci, greci, SUA, pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc care în acest moment înseamnă între  20-25-28 la sută. Va fi din start mai mic anul acesta pentru că  începând cu a doua jumătate a anului acesta primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport”, a mai afirmat Virgil Popescu. 

Popescu a subliniat că urmează să se extragă gaze şi din Marea Neagră. 

”În iulie vom avea primele gaze din Marea Neagră într-o exploatare nouă. Vom avea o reducere a dependenţei numai din producţia internă. În momentul de faţă producem mai mult decât consumăm, iar surplusul va fi introdus în depozit. Dar la iarnă va trebui să importăm (...) Ne propunem să reducem cât mai mult dependenţa de gazul rusesc. Rămâne de văzut, dacă vom reuşi, pentru că rute am reuşit să operaţionalizăm într-un an şi jumătate, doi. Mai trebuie să găsim şi gazul. Pentru asta ne zbatem în continuare”, a mai afirmat ministrul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările