Ponta: Este o zi bună pentru România. Nu am fost niciodată în recesiune, niciodată, nici măcar tehnică. Vom depăşi în mod clar PIB-ul din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a făcut în această dimineaţă, la Palatul Victoria, o declaraţie de presă în care a prezentat rezultatele privind evoluţia Produsului Intern Brut publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Premierul a subliniat că economia României nu a fost niciodată în recesiune, nici măcar tehnică, şi că Produsul Intern Brut îl va depăşi în acest an pe cel din 2008.

"Aş dori să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia economică a României relevată de estimările Comisiei Europene şi certificată astăzi de Institutul Naţional de statistică. Pot să spun că este o zi bună pentru România, datele confirmă situaţia bună a economiei. Mi-am dorit ca azi datele să arate adevărul, nu din interes electoral, pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România şi se pare că Dumnezeu ţine cu oamenii buni şi cu românii. Eu am spus alaltăieri că, în baza datelor noastre şi a estimărilor Comisiei Europene, o să avem un avans de 1%, peste 1%. Mă bucur că nu am avut dreptate, iată că avansul este de 1,9%“, a spus premierul Victor Ponta.

Comunicatul INS, emis vineri dimineaţa, privind Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea – estimări „semnal“ arată că economia a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,9% faţă de trimestrul al doilea. 

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al treilea cu 3,2% pe serie brută şi cu 3,3% pe serie ajustată sezonier. 

În primele nouă luni ale anului 2014, economia României a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2013 cu  2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier, arată datele INS.

"O altă ştire extrem de importantă. Pentru că în Românânia uneori termenii sunt mai importanţi decât realitatea. S-a tot vorbit în campanie electorală despre recesiune. Vă citesc din comunicatul INS: În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al doilea din 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul întâi 2014 şi a crescut în trimestrul întâi 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul al patrulea din 2013. Mai pe româneşte: nu am fost niciodată în recesiune, niciodată, a fost o estimare, rostogolită de oameni politici care nu se pricep. Avem acum estimarea oficială. Nu am fost niciodată în recesiune, nici măcar tehnică“, a mai spus premieru Ponta.

Premierul a mai spus că nivelul Produsului Intern Brut din acest an îl va depăşi pe cel din 2008.   

"Avem o direcţie economică pe care ţara merge şi pe care trebuie să o păstrăm. Vom depăşi în mod clar Produsul Intern Brut din 2008, nivelul maxim, ceea ce înseamnă că am închis un ciclu negativ. Cifra de afaceri din serviciile pestate în principal întreprinderilor private a crescut cu 5,9%, producţia industrială a crescut în primele nouă luni cu 8,9%, ceea ce înseamnă că avem o creştere economică sănătoasă, nu pe speculaţii imobiliare. Un alt factor care a contribuit la creşterea economică a fost creşterea puterii de cumpărare pe baza creşterii salariului mediu net şi a unei inflaţii joase“, a arătat Ponta. 

"Mai este o veste foarte bună, sper să se confirme, care vine de peste Prut. România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, depăşind Rusia“, a adăugat premierul.

El a arătat că se bucură că se încheie campania electorală, "poate se încheie şi seria de minciuni“.

Premierul a făcut referire şi la documentul prezentat joi seara de agenţia Mediafax, potrivit căruia Ministerul Finanţelor, prin ministrul delegat pentru Buget, pregăteşte introducerea, din 2014, a cotei progresive de impozitare, în trei trepte, de 15%, 25% ŞI 35%.

"Am văzut iarăşi o mare ştire bombă, că din 2016 de data asta, nu din 2015, facem nu ştiu ce cu cota unică. Dacă voiam să schimb cota unică, o schimbam în cei doi ani şi jumătate ca prim-ministru. Nu o să mă apuc să o schimb în 2016 ca preşedinte, pentru simplul motiv că preşedintele nu schimbă cote unice. În al doilea rând, cota unică a fost introdusă în România de către prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, nu de către Iohannis, nu de către Sârbu (Adrian Sârbu — n.r), nu de către altcineva. Şi cota unică va fi garantată de către guvernul Călin Popescu-Tăriceanu pe care îl voi sprijini şi care va asigura creştere economică şi dezvoltare“, şi-a încheiat premierul declaraţia de presă, fără să dea curs întrebărilor jurnaliştilor. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite