Ponta: România a încheiat 2013 cu un deficit de 2,5% şi creştere economică mai mare. Ţara noastră avea un deficit de doar 1,5% în primele 11 luni

Ponta: România a încheiat 2013 cu un deficit de 2,5% şi creştere economică mai mare. Ţara noastră avea un deficit de doar 1,5% în primele 11 luni

România avea un deficit de doar 1,5% în primele 11 luni, dar a ajuns la 2,5% în final, ceea ce înseamnă că Guvernul a cheltuit peste un miliard de euro în doar o lună

România a încheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB şi o creştere economică mai mare decât cea prognozată, a anunţat, luni seara, premierul Victor Ponta, la România TV.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am încheiat acest an (2013-n.r.) - acum lucrurile sunt foarte clare - cu un deficit de 2,5% din PIB, ceea ce la nivel european suntem destul de puţine ţări sub 3%. Avem de asemenea creşterea economică mai mare decât cea prognozată. Asta înseamnă că, dacă porneşti de la început, cum am pornit noi, că avem 1,6, şi în final ai 2,7, înseamnă că şi deficitul e din ceva mai mare, produsul intern brut e mai mare“, a spus Ponta.
 
Guvernul a cheltuit un miliard de euro în decembrie
 
Deficitul bugetar a crescut în luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei în luna anterioară la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub ţinta de 2,5% convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional.
 
După primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Execuţia bugetară s-a încheiat cu excedent în luna octombrie.
 
Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.
 
Mai puteţi citi:
 
Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează evoluţiile din România şi aşteaptă ca autorităţile să decidă dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ţinta de deficit stabilită, se arată într-o declaraţie a reprezentaţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), în urma refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu instituţiile financiare internaţionale.
 
Executivul Republicii Moldova planifică să modifice bugetul pentru anul 2013. Un proiect de lege elaborat de Ministerul Finanţelor prevede o scădere cu 230 de milioane de lei a veniturilor, în schimb cheltuielile vor creşte cu circa 780 de milioane. Perdanţii sunt cei din educaţie şi din sectorul energetic, în timp ce Parlamentul, sănătatea şi drumurile vor beneficia de alocări suplimentare

 

Ministerul Finanţelor a publicat pe site proiectul bugetului de stat şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, veniturile prognozate fiind de 201,9 miliarde de lei, iar cheltuielile – de 216,4 miliarde de lei, rezultând un deficit de 14,5 miliarde de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările