Ponta: „Mă bănuiţi că sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc”

Ponta: „Mă bănuiţi că sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc”

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR şi fost ministru al Finanţelor, şi premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Ponta a susţinut, astăzi, după ce Guvernul a amânat până în iulie articolul care oferea dreptul ANPC să denunţe în instanţă clauzele abuzive din contracte, inclusiv pentru credite bancare, că nu este „prieten" cu bancherii, dar că amânarea a fost convenită cu FMI deoarece este nevoie de „timp".

Ştiri pe aceeaşi temă

Mă bănuiţi că sunt prieten cu bancherii. Nu sunt prieten deloc. Sunt prieten cu cei care beneficiază şi, la un moment dat, sunt abuzaţi de anumite contracte şi clauze. Aceea a fost o clauză pentru a cărei implementare - asta a fost discuţia şi cu FMI - este nevoie de o perioadă de timp, dar ea se aplică de la 1 iulie", a declarat Ponta, aflat la Viena, potrivit Mediafax.

Articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie, au declarat, surse oficiale, potrivit Mediafax.
 
Amânarea este prevăzută în ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedură civilă (CPC) şi reprezintă un angajament asumat de Executiv în ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
 
Prevederea i-a speriat încă din toamnă pe bancheri, astfel că Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a trimis în noiembrie Băncii Naţionale a României (BNR) mai multe scrisori în care îi cerea să intervină pentru a modifica acest articol. Bancherii se tem că ar putea fi nevoiţi să ramburseze tuturor clienţilor comisioane pe care judecătorii le-au declarat abuzive într-un anumit caz. Mai mult, ei susţin că actuala formă a legii ar putea pune în dificultate industria bancară şi ar putea genera sistemului bancar pierderi de peste 600 de milioane de euro anual.
 
„Băncile nu doar că nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate să şi ramburseze tuturor clienţilor respectivele costuri percepute în trecut“, se arata într-una dintre scrisorile ARB, citată de „Ziarul Financiar“.
 
ARB: Instanţele nu sunt pregătite
 
În scrisoarea transmisă Băncii Naţionale, bancherii recunosc că există „posibile erori izolate apărute în practica instituţiilor de credit în trecut“, dar menţionează că instanţele nu sunt pregătite să aprecieze just clauzele din contracte.
 
În ultimii doi ani, odată cu adoptarea Ordonanţei 50, mai mulţi clienţi nemulţumiţi au denunţat clauzele abuzive din contracte. În unele cazuri, băncile au fost nevoite să returneze o parte din comisioane sau să modifice anumite clauze contractuale. Când a fost adoptată Ordonanţa 50, băncile au reuşit să obţină modificarea anumitor articole incluse iniţial, ţinându-se cont de impactul financiar semnificativ asupra sistemului bancar.
 
Apariţia în presă a scrisorii trimise în noiembrie către Banca Naţională a stârnit imediat reacţii în ARB. „Acel material nu trebuia să apară în presă. Investigăm în continuare cum a apărut. Acela este punctul nostru de vedere, este adevărat, la care nu mai am nimic de adăugat. Nu trebuia să apară, este o dezamăgire“, a declarat Radu Gheţea, preşedintele ARB.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările