Ponta: Deficitul bugetar se majorează cu 0,1% pentru cheltuielile de Apărare. Pentru reducerea CAS nu se impun noi taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a anunţat un deficit mai mare  FOTO Mediafax
Ponta a anunţat un deficit mai mare  FOTO Mediafax

Deficitul bugetar al României va creşte cu 700 de milioane de lei, respectiv 0,1% din Produsul Intern Brut (PIB), pentru cheltuielile de Apărare, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că pentru reducerea CAS nu au fost cerute noi taxe şi impozite, ci încadrarea în ţinta de deficit.

„E vorba de 0,2% din PIB pentru Apărare, da, a fost negociat de către ministrul Bugetului cu Comisia Europeană“, a spus Ponta, care a precizat că deficitul bugetar pentru anul în curs se va majora cu 700 de milioane de lei.

Ponta a admis, astfel, că ţinta de deficit convenită iniţial va fi majorată.

„Da (va fi majorată, n.r.) pentru că noi am obţinut de la CE - nu doar noi, şi alte ţări din regiune - această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării şi cred că e un lucru foarte bun ăsta pentru că era nevoie“, a spus Ponta.

Anterior, Executivul a stabilit creştere cheltuielilor militare, o serie de companii din industria de apărare primind comenzi, ca urmare a crizei din Ucraina. 

Anterior, ministerul Apărării a notificat companiile Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi IAR Braşov că va tripla comenzile în acest an.

Guvernul a aprobat acum două săptămâni ştergerea datoriilor din industria de apărare, în valoare totală de un miliard de lei. Premierul Ponta anunţă atunci că acestea "oricum nu pot fi plătite".

Ponta a mai spus că nu se impun taxe noi ca măsuri compensatorii la reducerea CAS, el arătând că reprezentanţii Comisiei Europene au cerut Guvernului să se încadreze în prevederile Tratatului Fiscal în ceea ce priveşte limitele de deficit bugetar.

Întrebat dacă se impun noi taxe ca măsuri compensatorii pentru adoptarea reducerii CAS, Ponta a răspuns: „Nu. Nu se impun. Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit“.

„Haideţi să fim serioşi şi să discutăm la final. Evident, cei de la FMI şi CE în special - mai puţin cei de la FMI - ne-au cerut să ne încadrăm în Tratatul fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem, astea sunt lucruri pe care le discutăm în această perioadă“, a adăugat Ponta.

El a arătat că a sesizat existenţa unor diferenţe de opinie legate de adoparea acestei măsuri. „Ideea e următoarea: întâi şi întâi am văzut că a existat un sprijin extraordinar şi le mulţumesc şi celor din Parlament şi din mass-media care ne-au sprijinit să discutăm cu FMI reducerea CAS. Acum, dacă vrem să le reducem, am văzut deodată că în special o anumită parte au sărit pe noi, aoleu, nu reduceţi CAS, că nu ştiu ce o să se întâmple. Intrăm iarăşi în povestea strict politică cu bască, fără bască. S-a făcut şi moţiune de cenzură contra noastră că nu reducem CAS. Acum, dacă le reducem, probabil se va face moţiune că de ce le-am redus“, a mai spus Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite