Guvernul PNL îşi va asuma răspunderea pe un pachet de legi economice: modificarea Ordonanţei 114, pe listă

Guvernul PNL îşi va asuma răspunderea pe un pachet de legi economice: modificarea Ordonanţei 114, pe listă

Ludovic Orban FOTO Inquam Photos/Mircea Manole

Liberalii îşi vor asuma răspunderea pe două pachete de modificări legislative. Pe lângă cele pe justiţie, Guvernul PNL vrea modificarea Ordonanţei 114.

UPDATE Ludovic Orban: „A doua solicitare formulată către Biroul Politic Naţional e legată de abrogarea sau modificarea celor mai multe prevederi ale OUG 114, fatidica ordonanţă 114. Din păcat, vedem că la nivelul Parlamentului, dezbaterile care se poartă în jurul OUG 114 nu se duc în direcţia pe care ne-o dorim. Obiectivul nostru este de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei, de asemenea plafonarea preţului la care vând producători energia electrică şi gazul natural către consumatori.

UPDATE Liderii PNL reuniţi luni în Biroul Permanent Naţional (BPN) au aprobat prin vot ca guvernul Orban să îşi angajeze răspunderea pe două pachete de legi distincte, dintre care unul pe economie. 

Primul pachet de legi priveşte economia şi conţine modificarea Ordonanţei 114.


Potrivit Hotnews, un pachet pe care liberalii vor să-şi asume răspunderea vizează domeniul economic. În principal este vorba despre Ordonanţa 114, care a fost intens criticată de de PNL.

Recent, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va pregăti un proiect de lege pentru abrogarea mai multor articole din Ordonanţa 114, prevederi care au afectat „extrem de negativ” mediul de afaceri.

Săptămâna trecută, Orban a invocat posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pentru corectarea Ordonanţei 114. „Sunt în lucru avem două variante. OUG 114 este în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi avem două variante: să ne înţelegem cu partenerii se degajăm o majoritate, astfel încât să trecem pe cale parlamentară - asta este soluţia care, din punctul meu de vedere este cea mai bună. Dacă nu vom putea conveni să punem în practică această discuţie cât mai repede posibil, ne gândim cel mai probabil la o angajare a răspunderii, dar preferăm, încă o dată vă spun, să stabilim cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să reuşim să o trecem prin Camera Deputaţilor”, a precizat Orban, la o dezbatere organizată de Curs de Guvernare.

În acelaşi pachet economic, Hotnews suţine că Guvernul PNL ar urma să vină cu modificări şi în cazul pensiilor speciale. În acest moment se discută pe variantele unor impozitări, plafonări sau eliminări în cazul în care legea permite. În calcul nu sunt însă luate pensiile magistraţilor, unde Curtea Constituţională s-a pronunţat în acest sens, şi pensiile militare.

Noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, spunea recent că vrea să fie eliminate pensiile speciale, în afară de cele pentru militari, dar doreşte ca acest lucru să se întâmple în Parlament, prin proiect de lege.

În prezent, există în Parlament un proiect de lege depus de senatorul PSD Eugen Teodorovici pentru impozitare pensiilor speciale. El a fost aprobat de Senat în data de 18 septembrie. Camera Deputaţilor este for decizional.

Legea prevede impozitarea pensiilor între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Senatorii au decis şi ca indemnizaţiile de peste 7.000 de lei ale şefilor de stat să fie impozitate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: