Mai mulţi deputaţi cer demisia şefului ASF, în urma scandalului RCA. Negriţoiu: Eu sunt chiar foarte mulţumit de activitatea mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a anunţat că va discuta cu ceilalţi lideri de grup din Parlament pentru a demara procedura de demitere a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în frunte cu Mişu Negriţoiu, după ce un număr de opt deputaţi au cerut, la audierea din comisiile parlamentare, ca Negriţoiu să plece din funcţie. Şeful ASF susţine, însă, că este „chiar foarte mulţumit“ de activitatea sa.

UPDATE Mişu Negriţoiu: Demisia e o opţiune personală. Sunt foarte mulţumit de activitatea mea

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat, miercuri, după audierea din Parlament, că demisia este o opţiune personală, pe care nu doreşte să o exercite, el fiind "foarte mulţumit" de activitatea sa din cadrul instituţiei, iar solicitările parlamentarilor sunt „exprimări de natură politică“.

„Demisia e o opţiune personală, nu am exercitat-o (...) Eu sunt chiar foarte mulţumit de activitatea mea“, a spus el.

Şeful ASF a lăsat să se înţeleagă că solicitările venite din partea deputaţilor, de a-şi da demisia, sunt de natură politică şi nu vrea să le răspundă. „Nu aş vrea să spun că eu sunt un tehnocrat, că nu vreau să mă confund cu Guvernul tehnocrat, dar autorităţile până la urmă trebuie să fie detaşate de politic, de aceea exprimărilor de natură politică nu am să le răspund (...) S-a discutat ASF, s-a discutat conducerea ASF, preşedintele, s-au făcut propuneri. Este decizia dumneavoastră ce faceţi cu ASF“, le-a spus Negriţoiu parlamentarilor, amintind că şi el a fost deputat şi ştie ce înseamnă să ai doleanţe din partea electoratului, mai ales în campanie.

Negriţoiu s-a arătat deranjat de parlamentarii care au invocat chiar restructurarea ASF şi despărţirea instituţiei în cele trei originale din care a fost compusă în 2013. „E păcat că eu particip la această discuţie şi eu sunt una din cauzele pentru care eventual vă gândiţi să restructuraţi instituţia, pentru că eu am venit tocmai ca să consolidez ASF. Ştiam că sunt probleme, ştiam că e greu. Nu eram fără loc de muncă, am intrat ca să contribui la acest proiect“, a mai spus şeful ASF.


„Concluzia audierii de astăzi este, şi aici vorbesc ca lider de grup parlamentar, că voi solicita celorlaţi lideri de grupuri parlamentare să declanşăm procedura de restructurare a ASF şi de aşezare a unei conduceri care să nu mai ducă la asemenea situaţii“, a spus Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte al Comisiei de buget din Camera Deputaţilor şi lider al grupului PNL.

În cadrul audierii de miercuri a conducerii ASF, un număr de opt deputaţi au cerut demisia lui Mişu Negriţoiu. Deputatul independent Adrian Gurzău a cerut chiar un vot în cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea şefului ASF, însă acest lucru nu este posibil, potrivit legii de funcţionare a instituţiei.

„Sunteţi în momentul de faţă o persoană care doar dumneavoastră vă legaţi de scaun. Sunteţi pensionar, nu trebuie să vă plângă de milă, aveţi o pensie mai mult decât onorabilă (...) Vă interesează doar să vă asiguraţi un post călduţ la multinaţionale. Sunteţi o ruşine la adresa asiguratorilor“, a spus Adrian Gurzău.

Printre deputaţii care i-au cerut demisia şefului ASF se numără Andreea Paul (PNL), Mircea Drăghici (PSD), Cătălin Rădulescu (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL), Gheorghe Udrişte (independent) şi Adrian Gurzău (independent).

Guvernul a anunţat că va adopta o ordonaţă de urgenţă prin care va plafona tarifele RCA, însă transportatorii cer în continuare demiterea lui Negriţoiu pentru modul în care a gestionat criza asigurărilor. 

„Tocmai instituţia pe care o conduce — ASF — ne oferă motivele pentru care domnul Mişu Negriţoiu ar trebui demis imediat, după ce în 2016 rata combinată a daunei a scăzut de la 130% la 100%, dar cu toate acestea tarifele RCA pentru transportatorii rutieri, la clasa B0, au crescut de la 3.500 euro în decembrie 2015, la 5.000 de euro în iulie 2016. În al doilea rând, sistemul bonus-malus a devenit complet nefuncţional în mandatul actualului Preşedinte ASF, chiar Autoritatea recunoscând că firmele de asigurări au vândut asigurări RCA la malus M1-M8 la preţ de 5.000 — 8.000 lei faţă de bonus B1-B8 la 16.000 — 20.000 lei. Trebuie ţinut cont că asigurarea RCA este obligatorie şi că metoda de calcul RCA trebuie sa fie transparentă şi publică“, se precizează într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transporatorilor Rutieri din România (UNTRR). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite