Peste 38.000 de firme au beneficiat de amnistia fiscală

Peste 38.000 de firme au beneficiat de amnistia fiscală

Peste 38.000 de firme au beneficiat de amnistia fiscală, până în prezent, fiindu-le anulate în totalitate dobânzile şi penalităţile pentru datoriile acumulate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că firmele care înregistrează datorii, la data de 31 decembrie 2018, pot beneficia de o serie de facilităţi fiscale, conform amnistiei fiscale. Una dintre ele este anularea, în totalitate, a obligaţiilor accesorii – dobânzi şi penalităţi.

ANAF menţionează că până la data de 19 octombrie au depus notificări/cereri de anulare a obligaţiilor accesorii un număr de 38.026 contribuabili.

Astfel, pentru accesarea facilităţii fiscale constând în anularea obligaţiilor accesorii, ANAF precizează că, până la data de 16 decembrie 2019, inclusiv, trebuie să fie respectate condiţiile impuse de lege, respectiv achitarea obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe până la 31 decembrie 2018, precum şi a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii cu termene de plată între 1 ianuarie 2019 şi 16 decembrie 2019.

Anularea obligaţiilor accesorii nu este conditionată de depunerea notificării privind intenţia de a beneficia de această facilitate fiscală, însă este obligatoriu să fie depusă, până la data de 16 decembrie 2019, inclusiv, o cerere în acest sens, la organele fiscale competente.

Eficienţa accesării unei astfel de facilităţi, constă în aceea că, prin achitarea voluntară a obligaţiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018, precum şi a obligaţiilor bugetare principale şi accesorii cu termene de plată între 1 ianuarie 2019 şi 15 decembrie 2019, se pot anula obligaţiile accesorii aferente obligaţiilor bugetare principale restante la 31 decembrie 2018. În caz contrar, se vor continua măsurile de executare silită asupra tuturor veniturilor şi bunurilor deţinute de contribuabili pentru recuperarea acestor obligaţii.

Cererea de anulare a obligaţiilor de plată accesorii poate fi depusă şi fără a fi necesară deplasarea contribuabilului la organul fiscal compentent, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: