Orban: Deficitul este de 2,8% la zece luni. În realitate e mai mare, Guvernul PSD a amânat rambursări TVA de cel puţin 5 miliarde lei

Orban: Deficitul este de 2,8% la zece luni. În realitate e mai mare, Guvernul PSD a amânat rambursări TVA de cel puţin 5 miliarde lei

Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deficitul bugetar se ridică la 2,8% din produsul intern brut, la zece luni, dar în realitate este mai mare, deoarece fostul Guvern a utilizat „şmecherii“, precum amânarea rambursărilor de TVA şi neplata lucrărilor, a declarat vineri premierul Ludovic Orban, în cadrul evenimentului Topul Naţional al Firmelor Private din România, organizat de CNIPMMR.

„Suntem pe minim la investiţii în ultimii 10 ani, am ajuns la minim istoric. Cu toate acestea, deficitul este foarte mare, de 2,8% la 10 luni. Dar în realitate deficitul bugetar este mai mare şi vă spun cum a fost menţinut sub 3%, pe spinarea mediului de afaceri. O şmecherie utilizată este amânarea rambursării de TVA. Este probabil de peste 90 de zile întârzierea la rambursarea de TVA. Sumele se ridică la cel puţin 5 miliarde lei“, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a explicat că fostul Guvern a menţinut deficitul folosind banii firmelor, care ar fi trebuit să se întoarcă la firme.

„O altă şmecherie: neplata lucrărilor, atât pe ministerul Transporturilor, şi pe ministerul Lucrărilor Publice. Situaţia la PNDL: există situaţii de lucrări avizate, practic lucrări efectuate care trebuiau plătite, de peste 5 milairde. Firme private au efectuat lucrările şi aşteaptă cu lunile să le fie plătite. Astea sunt atitudinile fostei guvernări”, a menţionat Orban.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: