Oierii se plâng de consumul scăzut de carne de miel la români, care preferă carnea mai ieftină pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani, consumul de carne de miel din România a scăzut aproape la jumătate, din cauza faptului că românii consideră mult prea scumpă carnea de miel şi aleg să cumpere carne cu preţuri mai mici, precum cea de pui, pentru masa de Paşte, notează News.ro.

Dacă în urmă cu trei-patru ani se tăiau şi se consumau circa cinci milioane de miei pentru Paşte, anul trecut au fost sacrificaţi doar în jur de 2,8 milioane de miei.

„Preţul kilogramului de miel tăiat a fost în jur de 25 de lei de Paştele catolic. Cred că se va menţine acelaşi preţ. Dar problema este la cerere şi ofertă. Lumea nu mai are bani, românii sunt săraci, nu sunt cu dare de mână“, a declarat pentru News.ro preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov, Eugen Gonţea.

Gonţea a precizat că, în ultimii ani, românii au preferat produse mai ieftine pentru Sărbătorile Pascale, de exemplu carnea de pui.

Un kilogram de carne de miel costă circa 25 de lei, în timp ce un miel în viu se vinde cu 10-13 lei kilogramul.

România exportă miei în viu în Italia, Macedonia, dar mai ales în ţările arabe.

„Din 1990 mă lupt cu guvernanţii să facem nişte programe de gastronomie, cu reţete, pentru a le explica românilor că această carne de miel este cea mai sănătoasă, este fără colesterol şi conţine estrogen care dă potenţă bărbaţilor. Dumneavoastră de ce credeţi că arabii au câte 7-8 neveste?“, comentează Gonţea.

Preşedintele federaţiei spune că tinerii nu au beneficiat de o educaţie pentru a consuma carne de oaie, ei mergând în schimb la cumpărături în supermarket-uri, de unde se aprivizionează cu "tot felul de mizerii ale Europei, cu brânzeturi care nici nu au văzut laptele“.

El atrage atenţia că una dintre cele mai grave probleme ale crescătorilor de ovine este însă lipsa păşunilor, care au ajuns pe mâna "băieţilor deştepţi".

„Mafia a complicat problemele din sector, 80% din păşuni sunt luate de «băieţii deştepţi», care le închiriază la ciobani. Mai avem o problemă şi cu lipsa personalului, toţi pleacă afară, unde sunt mai bine plătiţi. Acolo este şi o criză teribilă a forţei de muncă“, a adăugat reprezentantul crescătorilor de ovine.

Gonţea spune că Guvernul nu le-a răspuns oierilor nici până la momentul actual la revendicările formulate în timpul protestelor, astfel că aceştia se gândesc să iasă din nou în stradă, după sărbători, potrivit News.ro.

„Noi am mai făcut proteste, dar Guvernul nu ne-a răspuns nici acum la revedendicări. Vedem acum care e situaţia şi ne pregătim, dar după Paşte, iară“, a adăugat preşedintele federaţiei.

El a menţionat că subvenţiile nu au fost încasate încă, ceea ce acutizează problemele crescătorilor de ovine.

Câteva mii de oieri au organizat în decembrie un protest de amploare în faţa Parlamentului, nemulţumiţi de noua lege a vânătorii, care interzice păşunatul în perioada decembrie-aprilie şi limitează numărul câinilor la stână la unu, doi sau trei câini, în funcţie de relief.

În urma protestului, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat aplicarea legii până pe 25 aprilie anul acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite